Nem érti a francia cég a pécsi politikusokat

Értetlenül áll a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a Suez Environnement Hungária Kft. a pécsi közgyűlésnek a vízszolgáltatóval érvényes szerződés megszüntetésére vonatkozó lépése előtt, ugyanakkor várja a város ajánlatát a kisebbségi részvénypakett visszavásárlására.
NAPI, 2009. szeptember 11. péntek, 19:26
Fotó:

A Suez csütörtökön a médiából értesült Pécs közgyűlésének szándékáról és döntéséről. Sajnálatos, hogy a nyilvánosság egyéb csatornáira volt szükség a szakmai befektető tulajdonostárs informálására, holott ennek jól kialakított fórumai is vannak - tájékoztatta a francia vállalat közleményben az MTI-t pénteken.

Az ügy előzménye, hogy a pécsi önkormányzat visszavásárolná a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi francia tulajdonrészét, a közgyűlés pedig ennek első lépéseként csütörtökön felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást. A képviselők nagy többséggel fogadták el a javaslatot, amelyben arra kérik a francia tulajdonost, szeptember végéig kösse meg a részvényhányad visszaadására, és a jogviszonyok lezárására vonatkozó megállapodásokat.

Az indoklás szerint a város a jövőben saját, önkormányzati tulajdonú társasággal szeretné ellátni az üzemeltetői feladatokat, mert "ez szolgálja leginkább a pécsiek érdekeit és ez garantálja teljes mértékben a pécsiek vízellátásának biztosítását".

A Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi részvénycsomagját 1995-ben értékesítette az önkormányzat. A mintegy 360 embert foglalkoztató, több mint 70 dél-, nyugat- és közép-dunántúli település, egyben negyedmillió ember vízellátását és szennyvizének elvezetését biztosító vállalatban jelenleg Pécsnek 50,05, a Suez csoportnak 48,05, 10 kistelepülésnek pedig 1,9 százalékos tulajdoni hányada van.

A cég nyereségesen működik: 2008-ban 5,8 milliárd forint árbevétel mellett 267 millió forint adózott eredményt produkált, szemben a 2007. évivel, amikor az árbevétel 5,5 milliárd, az eredmény pedig 352 millió forint volt. A társaság évente 800 millió forint és egymilliárd forint közötti összeget fordított fejlesztésekre.

A városvezetés és a menedzsmentjogokat birtokló francia tulajdonosok viszonya azonban egyre feszültebbé vált az elmúlt években. Ennek jele volt, hogy a közgyűlés nem fogadta el a cég elmúlt két évi mérlegét.

Az MTI képviselőktől úgy értesült: a tulajdonostársak romló viszonyát az okozza, hogy a város szeretné, ha a nyereség Pécsett maradna, s nem egy francia befektető kapná meg.

A Suez pénteki közleményében rámutatott, hogy a víz- és csatornadíjak megállapításának joga a pécsi önkormányzaté. A díj országos összevetésben átlagos mértékű, bár kétségtelen, hogy az átlagnál kissé magasabb vízdíjból és alacsonyabb csatornadíjból áll. Ezzel együtt az árak emelkedése az együttműködés kezdete, azaz 1995 óta összességében infláció alatti volt - tették hozzá.

A nyereség felhasználása minden esetben a Pécsi Vízmű Zrt. döntéshozatali fórumain, azaz igazgatóságon, közgyűlésben, önkormányzati közgyűlésben születtek meg a város által delegált tagok támogatásával. A piacfejlesztési lépéseket a többségi tulajdonos, Pécs városa, a 2002-ben elfogadott stratégia részeként teljes körűen támogatta - áll a cég közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK