Nem fizet a SkyEurope

Nem tud eleget tenni a vállalattal szemben fennálló követeléseknek a SkyEurope, így lezárják felszámolási eljárását.
NAPI, 2010. június 28. hétfő, 12:02
Fotó:

Megszüntette az eljárást a SkyEurope Légitársaság ellen folytatott felszámolás keretében az eljáró Pozsonyi Megyei Bíróság május 17-én hozott ítéletében, tekintettel arra, hogy a légitársaságnak nincs fedezete a hitelezői igények kielégítésére.

A SkyEurope tavaly augusztus 31-én vált fizetésképtelenné, ezt követően azonnali hatállyal bevonták repülési engedélyét. Az intézkedés nyomán jelentős számú fogyasztó szenvedett kárt - az Európai Fogyasztói Központhoz csak Magyarországról több száz bejelentés érkezett a befizetett, de a cég leállása miatt igénybe nem vett szolgáltatásról. A felszámolási eljárás megszűntetéséről már született egy bírói ítélet december 21-én, ám azt a hitelezők egy csoportja a jogszabályban megállapított 15 napos fellebbezési határidőn belül megtámadta arra való hivatkozással, hogy a SkyEurope vagyonleltára, mely a felszámolási eljárás során került megállapításra, nem volt teljes.

A hitelezők március 10-én tartott pozsonyi találkozóján fény derült arra, hogy a légitársaság elismert tartozása 123 millió euró, míg az el nem ismert tartozása 57 millió euróra rúg, ám a bevételi oldalon csak 5,7 millió eurót könyvelhetnek el, ennek azonban kétharmada a brit E-Clearrel szemben fennálló követelés, amely vállalkozás szintén csődbe került.

A SkyEurope Légitársaság tehát nem tudja fedezni sem a felszámolási eljárás díját, sem pedig a volt alkalmazottaknak a hitelezői sorban első helyen álló, több hónapnyi munkabérét jelentő, közel 5 millió eurós követelését. A 2010. május 17-én, a Pozsonyi Megyei Bíróságon hozott ítélet értelmében a SkyEurope Légitársaság felszámolási eljárása lezárult, tekintettel arra, hogy a légitársaságnak nincs fedezete a hitelezői, köztük a fogyasztói igények kielégítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK