Nem fizetnek a biztosítók a texasi árvízkárokra

Elérheti a 2005-ös Katrina hurrikán miatt keletkezett árvízkárok összegét a hétvégi Harvey hurrikán nyomán kialakult texasi árvízkárok összege - tette közzé becslését vasárnap az Insurance Information Institute nevű biztosítási csoport. Mivel az árvízkárok megtérítése főleg állami "kompetencia" az USA-ban, a károk oroszlánrésze nem a magánbiztosítókat sújtja - írta a Portfolio.
Domokos László, 2017. augusztus 28. hétfő, 09:05
Fotó: Reuters

A Reuters által idézett jelentés szerint egyelőre korai pontos előrejelzést adni a károk összegéről. Loretta Worters, az intézmény szóvivője szerint a szél miatti károk összege nem fogja elérni a Katrina nyomán keletkezett kárvolument, az árvíz azonban körülbelül akkora kárt okozhatott, mint a Katrina - írta a portál.

A 2005-ös hurrikán 15 milliárd dollárnyi árvízkárt okozott, akkor Louisiana és Mississippi államok voltak a leginkább érintettek.

Mivel a magánbiztosítók az esetek nagy részében nem fedezik az árvízkárokat, a National Flood Insurance Program (NFIP) nevű szövetségi program számlájára ment az akkori árvízkárok fedezése.

Jelenleg az NFIP azonban óriási adósságállománnyal küzd (24,6 milliárd dollárral tartozik a pénzügyminisztérium felé), és valószínűleg a szövetségi költségvetés, vagyis az adófizetők fogják állni a károsultak költségeit. A Katrina után is végül ők állták a cechet, mert akkor sem volt elég a program kerete a károk fedezésére

HOZZÁSZÓLÁSOK