Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök ma aláírta azt a kormányrendeletet, amely felhatalmazza a szeszipar ellenőrzésével megbízott szervezetet a 25 százalékos alkoholtartalmúnál erősebb, engedély nélkül gyártott italok és a készítésükhöz használt eszközök megsemmisítésére. Hogy ezt hogyan, milyen módszerrel végzik, ugyanúgy a hivatalra bízzák, mint tették azt az elkobzott illegális élelmiszer-importcikkekkel.

A The Moscow Times beszámolója szerint eddig a belügyminisztérium feladata volt az illegális szeszesital-gyártás és -kereskedelem elleni harc, amely az elkobzott termékeket a vegyi üzemeknek küldte meg újrafeldolgozásra - onnan azonban gyakran egyenesen visszakerültek a feketepiacra. Most ezért inkább raktárakban halmozzák fel, ahol viszont csak bírósági döntés alapján kerülhetnek megsemmisítésre.

Az alkoholpiacot szabályozó szövetségi szolgálat szerint - amelynek a feladata az új kormányrendelet végrehajtása - a folyamatos szigorítások dacára 2014-ben az Oroszországban fogyasztott szeszes italok közel fele feketén gyártott és értékesített volt.

Ebben fontos szerepe volt az alkoholizmus elleni küzdelem jegyében végrehajtott áremeléseknek. Az elmúlt néhány év alatt a vodka ára több mint a kétszeresre emelkedett, amivel az ital 5-8-szor többe kerül, mint a szomszédos országokban. Ez persze óriásira növelte a csempészetet, de szorgosan dolgoznak tovább a különböző szabálysértések miatt hivatalosan bezárt hazai szeszgyárak is, csak éppen már feketén, az adófizetést mellőzve.