Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Diageo, a világ legnagyobb alkoholos italgyártója - többek között a Johnnie Walker whisky és a Smirnoff vodka tulajdonosa - csökkentette idei éves profitvárakozásait a recesszió hatására - jelentette a Bloomberg.

Mindössze 4-6 százalékkal nő várhatóan a júniusban záródó pénzügyi évben az italgyártó operatív eredménye, szemben a menedzsment által korábban várt 7 százalék körüli mértékhez képest - mondta Paul Walsh, a társaság vezérigazgatója.

Az eladások az első fél évben - akvizíciók nélkül - 3 százalékkal bővültek, ami kevesebb, mint az előző éves 7 százalék. A globális gazdasági lassulás erősen hatott az eladásokra, főleg novemberben és decemberben. A fogyasztói bizalom csökkenése is várható és a pénzügyi év második felére becsléseket szinte lehetetlen adni. - fogalmazott Walsh.

A cég bevételeinek 35 százaléka az Egyesült Államokból származik, ezen a piacon a tavaly az eladások a leglassabb ütemben bővültek 2001 óta. Észak-Amerikában 8 százalékkal több töményitalt adtak el, miközben a boreladások 7 százalékkal csökkentek. Ez annak tudható be, hogy a fogyasztók árérzékenysége változott és elfordultak a jobb minőségű, drágább boroktól.

Az Európából származó nettó bevételek 3 százalékkal csökkentek, míg 2008 júliusában záruló pénzügyi évben még ugyanekkora növekedés volt tapasztalható. Az ázsiai, csendes-óceáni régióban 2 százalékkal, a világ többi részén - Dél-Amerikában és Afrikában - 11 százalékkal ugrottak meg a cég forgalma.

Itt is készül a költségcsökkentés

A vállalat az év második felében jelentős belső átalakításokra készül, aminek az egyik fő eleme az elbocsátások lennének. Az átalakítások előreláthatólag 200 millió fontba kerülnének, de a 2010-es pénzügyi évtől ez évi 100 milliárd fontos megtakarítást jelentene.

A Diageo részvényeinek árfolyama 12 százalékkal csökkent tavaly a nagy konkurens, a Pernod Ricard SA papírjainak árfolyama 13 százalékkal lett alacsonyabb.
A Diageo eközben 5,3 százalékkal növelné féléves osztalékának nagyságát, a korábbi 13,2 pennyről részvényenként 13,9 pennyre.