A Suzuki Motor Corp. továbbra is elkötelezett indiai leányvállalata a Maruti mellett, ezt nem befolyásolja a bő egy hónappal ezelőtti incidens, amelyben a munkafelügyelőjük ellen fellázadt munkások megöltek egy személyzeti ügyekkel foglalkozó menedzsert és számottevő kárt okoztak az egyik üzem irodai berendezéseiben - jelentette a Wall Street Journal. Az üggyel kapcsolatban nincs új információ, egyelőre tart a rendőrségi vizsgálat. Csak annyi biztos, hogy az észak-indiai Manesarban lévő gyár 1528 alkalmazottjából 500-at kirúgtak az őrjöngés miatt - róluk úgy vélték, hogy részt vettek az irodabútorok vasrudakkal történt szisztematikus szétverésében.

A termelés a múlt hét közepén újrakezdődött, ám az üzemet megszállta a rendőrség, amely hónapokig ott maradhat. A Suzuki a továbbiakban nem szándékozik ideiglenes munkásokat foglalkoztatni Manesarban. Szuzuki Oszamu, az autógyártó vezérigazgatója, aki személyen ellenőrizte az esetet követő intézkedéseket Indiában, közölte: utasította a Maruti vezetőségét, hogy tegyen meg minden a hasonló esetek megelőzése érdekében.

Megismétlődhet az őrjöngés

R. C. Bhargava, a Maruti vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban történt néhány sztrájk ellenére nincs tudomásuk arról, hogy további ellentétek lennének az autógyártó dolgozói és menedzserei között. Olyan feszültségnek semmi jele, ami a manesari esethez hasonló erőszakos cselekedetekhez vezethet. Gyanújuk szerint külső személyek is részt vehettek a lázadás szervezésében. Arra a kérdésre, hogy kizárható-e a ribillió megismétlődése, azt felelte, hogy Indiában sehol sem lehet az ilyesmit kizárni.

A Suzuki nem véletlenül tart ki India mellett. A Maruti Suzuki India Ltd. az ország legnagyobb autógyártója, évi egymillió feletti eladott autójával a piac nagyjából felét birtokolja. A leányvállalat a japán anyacég adózás előtti nyereségének legkevesebb 30 százalékát adja. Emellett a Suzuki Japánon kívüli termelésének 46 százalékát a Maruti üzemei produkálják.