Nem hoz eleget az egészségügy - zuhant a Philips nyeresége

Tizenkettedére csökkent a Philips profitja a harmadik negyedévben - jelentette az MTI.
NAPI Online, 2007. október 15. hétfő, 11:12
Fotó:

A holland Philips - a legnagyobb európai fogyasztói elektronikai gyártó és a világ legnagyobb fényforrásgyártója - hétfőn 331 millió eurós nettó nyereséget jelentett a harmadik negyedévről, az egy évvel korábbi 4,242 milliárd helyett. A vállalat részvényeinek árfolyama 3,8 százalékot zuhant a bejelentést követően.

A tavalyi harmadik negyedben a chipgyártó üzletág eladásából származó 4,241 milliárd eurós egyszeri tételt növelte meg a vállalat bevételeit, amelyet az idén nem tudott ellensúlyozni. A vállalat forgalma 6,524 milliárd euró volt, 3,3 százalékkal több az egy évvel azelőtti 6,313 milliárdnál.

Fogyasztói egészségügyi üzletágát a Philips tavaly az amerikai Lifeline Systems megvásárlásával, majd idén az első negyedévben a szintén amerikai Health Watch Holdings, Inc. megvételével bővítette: mindkét cég házi egészségügyi riasztóberendezéseket gyárt és forgalmaz.

A Philips arra épít, hogy a fejlett világ lakosságának 15 százaléka jelenleg idős ember, és számuk 25 év alatt meg fog kétszereződni - írták a Philips elemzői. Az egészségügyi üzletág forgalma mindazonáltal viszonylag gyenge volt a harmadik negyedévben - az innen származó bevételek 5,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest -, amiért az amerikai költségvetési kiadások csökkentését okolták a cégnél.

A vállalatvezetés eddig változatlanul hagyta az éves bevétel 5-6 százalékos növelésének célját. A vállalat a félvezető üzletág felszámolásával és az egészségügyi üzletág erősítésével kívánja növelni a profitját, azonban az idén alulteljesítő egészségügyi szektor helyett a stabil forgalmat produkáló háztartási gép részleg 41 százalékos üzemi profitnövekedése vitte előre a harmadik negyedévben a vállalatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK