Nem jött be a német áramliberó

Öt évvel ezelőtt liberalizálták a német árampiacot, azzal a nem titkolt céllal, hogy a szolgáltatók versenye a fogyasztók és a vállakozások kegyeiért lenyomja az árakat és véget vessen az RWE és az E.On oligopóliumának. Öt évvel később a piacot továbbra is e két cég dominálja, az alternaitív szolgáltatók zöme pedig egyszerűen elhagyta a színt.
Kummer Krisztián, 2003. január 13. hétfő, 10:39
Fotó:


Az Enron egy évvel ezelőtti csődje, majd a nyomában kivonuló amerikai cégek, mint például a TXU Corp. nem sok alternatívát hagytak a fogyasztóknak: az RWE és az E.On a piac 70 százalékát tudhatja magáénak. A két cég, mely annak idején a külföldi terjeszkedést választotta az alternatív szolgáltatókkal való versengés helyett, most ismét száguld a német piacon.

Az RWE elektromos divíziójának profitja 45 százalékkal ugrott meg a tavalyi évhez képest. A versenyhelyzet kialakulását tovább csökkentette, hogy a fogyasztók apatikusan fogadták a liberalizáció hírét és az utóbbi öt évben mindössze négy százalékuk váltott szolgáltatót, annak ellenére, hogy volt ahol 50 százalékos árcsökkenést ajánlottak.

Bár Nyugat-Európában van példa nyitottabb és zártabb árampiacra is (például Nagy-Britannia, illetve Franciaország), igazuk lehet azoknak a piaci elemzőknek, akik szerint a január elsején életbe lépett magyarországi árampiaci nyitás nem teremt komoly versenyhelyzetet a magyar elektromos piacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK