A legnagyobb német és a második európai acél- és gépipari vállalat, a Magyarországon is jelen lévő ThyssenKrupp csoport pénteken 142 millió eurós adózott eredményt jelentett az üzleti éve decemberrel zárult első negyedévéről (kisebbségi részesedések nélkül), ez 13 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 164 milliónál.

A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 645 millió euró lett, 6 százalékkal kevesebb az egy évvel azelőtti 683 milliónál, és elmaradt az elemzők által várt 729 milliótól is.

A konkurenciához hasonlóan a ThyssenKruppnak is problémákat okozott az alapanyagok drágulása, emellett a visszaesést az amerikai beruházások költségének növekedésével indokolták.

A bevétel 22 százalékkal 11,4 milliárd euróra nőtt 9,4 milliárdhoz képest.

Az új megrendelések értéke 11,26 milliárd euró volt, 21 százalékkal több az egy évvel korábbi 9,3 milliárdnál.

A tavaly szeptemberrel zárult üzleti évében a ThyssenKrupp csoport 824 millió eurós adózott eredményt ért el. Az előző üzleti évben 1,9 milliárd eurós vesztesége volt.

A bevétele 5 százalékkal 42,62 milliárd euróra nőtt, az acélkereslet és az árak egyidejű emelkedése miatt.

Erre az évre a bevétel 10-15 százalékos növekedésében és az adózott eredmény "ennél nagyobb ütemű" gyarapodásában bíznak a vállalat vezetői a csoport beszámolója szerint.

Korábban, kedden a világ legnagyobb acélipari csoportja, az európai-indiai ArcelorMittal jelentős javulásról számolt be: adózott eredménye tavaly 2,916 milliárd dollárra ugrott a 2009-es 157 millióról.

A bevétele 20 százalékkal 78,025 milliárd dollárra nőtt, miközben a kiszállított mennyiség 22 százalékkal 85 millió tonnára gyarapodott.

Ám az ArcelorMittalnál is megjegyezték, hogy az üzemi költségek nőni fognak a nyersanyagárak emelkedése miatt.