Nem kell a Jukosznak a Mol

A Jukosz nem vetett szemet a Molra, hazánkban az olajszállításokra összpontosítanak a jövőben is - áll a Magyar Hírlap mai, Fazakas Imrével, az orosz olajóriás kelet-közép-európai "helytartójával” készült interjújában.
NAPI Online, 2003. március 18. kedd, 09:20
Fotó:

A Jukosz a közeljövőben is inkább a magyarországi olajeladásra koncentrál majd, így nem kifejezetten érdekelt a Mol megvásárlásában, bár stratégiai befektető bevonásával fontolóra vennék az indulást. Fazakas szerint azonban a Mol mint befektetési célpont - részben a gázüzletág miatti bizonytalan helyzet okán is - nem érdekli a Jukoszt.
A kelet-európai térségben egyelőre a feltérképezés van napirenden, az olajszállításon túl mindössze két projektet működtet a cég. Az egyik a Horvátországgal közös Adria-Barátság-projekt: a kétirányúsított vezetéken egy év múlva már Amerikába irányuló szállításokat is lehet majd intézni. A másik a Mollal közös kitermelés a Hanti-Manysi olajmezőkön.
Fazakas elmondta, hogy el tudja képzelni egy független régiós olajholding létrejöttét az térség olajvállalatainak bázisán. Ebben valamilyen formában - például az olajellátást biztosítandó - szerephez juthatna valamelyik orosz nagyvállalat, így a Jukosz is; ez azonban csak lehetőség, ráadásul igencsak képlékeny és távlati lehetőség.
A kelet-közép-európai vezér szerint az iraki háború semmilyen fennakadást nem fog okozni Magyarország olajellátásában, igaz az árak, nemzetközi nyomásra, emelkedhetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK