BUX
38643

Nem kérnek a palagázból a szomszédban

A palagáz-kitermelés ellenzőinek fölényes győzelmével végződött az első e tárgyban tartott romániai helyi népszavazás a Temesvárral szomszédos Szakálháza (Sacalaz) községben – közölte az Agerpres hírügynökség.

MTI-Eco, 2015. március 16. hétfő, 09:42

A vasárnapi népszavazáson a választójoggal rendelkező szakálháziak 31,2 százaléka vett részt, és a szavazók 97,24 százaléka ellenezte, hogy a hidraulikus repesztés módszerét alkalmazzák a község területén. A népszavazás érvényességéhez a 30 százalékos küszöb átlépésére volt szükség.

A szavazócédulákon az a kérdés állt: Egyetért-e azzal, hogy hidraulikus repesztés módszerét alkalmazzák a természeti erőforrások kitermelésében, amely árthat az emberek, az állatok egészségének és a környezetnek?. A szavazati jogával élő 2085 szakálházi polgár közül csupán 26-an válaszoltak igennel a feltett kérdésre.

A község térségében az ADX Energiy Panonia Kft. szerzett engedélyt ahhoz, hogy altalaji kincsek után kutasson. A társaság perek tucatjait indította a helybeli lakosok ellen, akik nem engedték, hogy a tulajdonukban levő földeken kutatásokat végezzenek.