Az USA gazdasági fellendülését veszélyeztető tényezők - az adókedvezmények egy részének januári elvétele, a márciusban esedékes költségvetési kiadáscsökkenések és a bizonytalan világgazdasági környezet - mellé felzárkózott az üzemanyagárak egyelőre megfékezhetetlennek látszó növekedése. A benzin ára 13 százalékkal, átlagosan 3,75 dollár/gallonra drágult az elmúlt egy hónapban - idézte az Automoibile Association of America (AAA) szakmai szövetség adatát a CNBC.

A drágulás 32 egymást követő napon át folytatódott részben azért, mert a finomítókból kevesebb benzin érkezett, részben azért, mert igen magasra szöktek a világpiaci kőolajárak. A londoni Brent nyersolaj jegyzése 119,17 dollár/hordóval kilenchavi csúcsot döntött február 8-án. Ennek oka továbbra is elsősorban a közel-keleti, ezen belül az Irán körüli politikai feszültség. John Kiduff, a New York-i Again Capital tőketársaság elemzője valós esélyt lát arra, hogy öt dollárra drágul a benzin gallonja, miközben az amerikai autósok már a négydolláros ártól is szívinfarktust kapnak.

Az a durva, hogy nem finomítanak

A drágulás fő oka ugyanakkor, nem az olaj drágasága, hanem a finomítók termelésének visszaesése. Kiduff szerint napi egymillió hordó üzemanyag hiányzik a kínálatból, ami nagyon sok. Az árak megfékezhetetlen emelkedésének kezdete egybe esett azzal, hogy nyolc finomító is karbantartásokat jelentett be, ami kapacitásuk csökkenésével jár. Ezért az USA keleti partjának ellátása erősen importfüggővé vált.

Az üzemanyag drágulásának káros hatása már megmutatkozott a kiskereskedelmi értékesítések múlt havi stagnálásában - 0,1 százalékos emelkedésében -, amit részben az adókedvezmények megszűnésére, részben erre vezetnek vissza a szakértők. Az elemzők egy része ugyanakkor éppen az amerikai gazdasági kilábalás gyengeségére alapozva állítja azt, hogy az ötdolláros benzinárbecslés túlzás, mivel gazdaság erőtlensége határt szab a kereslet növekedésének. A négydolláros árat azonban még ők is valószínűnek tartják.