A legnagyobb európai hitelminősítő a valutauniós országok költségvetési-pénzügyi helyzetéről összeállított 25 oldalas áttekintésében kiemeli: jóllehet Luxemburg kivételével immár az összes euróövezeti tagállam az EU túlzottdeficit-eljárása alatt áll, a legtöbb tagország még hozzá sem látott az érdemi költségvetési konszolidációhoz. Jelentős szigorító lépéseket eddig csak Görögország, Írország, Spanyolország és Portugália jelentett be, a legnagyobb tagállamok államháztartási hiánya az idén várhatóan nagyobb lesz a tavalyinál.

A Fitch arra számít, hogy igazából jövőre kezdődik majd a valutaunió egészére kiterjedő költségvetési szigorítás, ez azonban a ház szerint növeli a kettős mélypontú euróövezeti recesszió kialakulásának kockázatát.

A növekedés legutóbbi felgyorsulása javította annak az esélyét, hogy 2010 egészében az euróövezeti gazdaság bővülési üteme meghaladja a 1,5 százalékot, ám ez is lanyha növekedés lenne az Egyesült Államokban és Japánban várt GDP-pluszhoz mérve; a Fitch ebben a két országban 2,5-3 százalékos növekedésre számít az idén.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy az euróövezeti tagállamok költségvetési finanszírozási szükségletei jelenleg a legmagasabbak a valutaunió 1999-es indulása óta. A Fitch prognózisa szerint az egyes tagállamok bruttó államháztartási finanszírozási igénye az idén csaknem megkétszereződik, a GDP-hez mért tavalyi 9,3 százalékos középértékről 18 százalékra, és e szint közelében marad 2011-2012-ben is.

E "példátlan" költségvetési hiteligény változatlanul magas államháztartási hiányokat és rövidülő lejárati struktúrát - ezzel együtt nagyobb hitelmegújítási igényt - tükröz - áll az elemzésben.

A Fitch Ratings szakértői külön fejezetben tárgyalják az euróövezet felbomlásának esélyeit, "Az elképzelhetetlen elképzelése" címmel. A cég megállapítja: a makro-egyensúlytalanságok és a "perifériális" tagállamokat sújtó pénzügyi stressz ellenére középtávon alacsony a valószínűsége a valutaunió szétesésének. A tagság ugyanis még mindig komoly előnyökkel jár, főleg a kisebb tagországok számára; az előnyök közé tartoznak például az alacsonyabb finanszírozási költségek.

Különösen valószínűtlen valamely "gyengébb" euróövezeti tagállam önkéntes távozása. A kilépés potenciális előnyeit - az önálló jegybanki kamatmegállapítás szabadságát, a valutaleértékelést és az ebből eredő versenyképességi nyereségeket - ugyanis messze felülmúlják a távozás valószínűsíthető negatív következményei, köztük a pénzügyi válság és a szuverén törlesztésképtelenség várható bekövetkezte - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A cég szerint az euróövezet felbomlásának jogi, pénzügyi és politikai akadályozó tényezői hatalmasak, az esetleges szétesés következményeibe pedig "nem is érdemes belegondolni". Mindezek alapján a Fitch azzal számol, hogy a valutaunió fenntartása melletti politikai elkötelezettség a továbbiakban is erős marad.

Az euróövezet jövőjével kapcsolatban azonban más nagy londoni befektetési és elemző házak már megfogalmaztak kételyeket.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi tanácsadó csoport, a Capital Economics nemrégiben kiadott helyzetértékelésében azt írta: véleménye szerint most már 50 százalék feletti a valószínűsége annak, hogy jelenlegi formájában az euróövezet öt éven belül megszűnik. A ház szakértői közölték: a valutauniós térség adósság- és versenyképességi problémáinak, valamint strukturális gazdasági gyengeségeinek elemzése során jutottak erre a következtetésre.

A Capital Economics által felvázolt lehetséges változások között szerepelt egy tagállam - "minden valószínűség szerint Görögország" - kilépése, akár önkéntes alapon, akár a többi tagország "felkérésére". A cég szerint emellett nem kizárható Németország távozása, egy egész országcsoport kilépése, vagy az euróövezet kettébomlása egy "északi" és egy "déli" euróra.

Az ING bankcsoport elemző csoportjának szintén nemrégiben Londonban ismertetett elemzése szerint az elmúlt időszak fejleményei után "a legelszántabb európártiaknak is el kell ismerniük", hogy egyes tagországok kilépésének, illetve az euróövezet felbomlásának esélye "immár nem zéró".