Nem lesz kétfejű a Shell

A Royal Dutch/Shell Group egybeolvasztja holland, illetve brit anyavállalatait és megszünteti a kettős igazgatóságot - jelentette be ma az olajtársaság.
Szabó Márta, 2004. október 28. csütörtök, 09:45
Fotó:

A világ harmadik legnagyobb olajcége azt is közölte, hogy egy részletes audit nyomán további 900 millió hordóval csökkenti a mérlegében nyilvántartott olaj- és gázkészleteit.
A százéves vállalati struktúrát felbolygató összeolvasztásra azután határozta el magát a 60 százalékban a holland Royal Dutch Petroleum Company, 40 százalékban a brit Shell Transport and Trading levő csoport, hogy egyre több támadás érte gyér átláthatósága miatt. A helyzeten csak rontott, hogy idén januárban kitört a botrány, miután kiderült: a társaság a ténylegesnél 20 százalékkal nagyobb készleteket tartott nyilván, ezt követően nagyot esett papírjainak árfolyama
A fúzió után a társaságnak egy igazgatósága lesz, tiszta hatáskörökkel. A hollandiai székhelyű cég Nagy-Britanniában lesz bejegyezve.

A Shell az év eleji botrány miatt messze nem tudta úgy kihasználni az olajár-emelkedés jótékony tőzsdei hatásait, mint riválisai: árfolyama csak 1,2 százalékkal növekedett január óta, miközben például a BP Plc 18 százalékkal hízott- emlékeztetett a Bloomberg. Ma mindenesetre erősödött a Shell mind Londonban, mind Amszterdamban azt követően, hogy az átszervezés hírével együtt harmadik negyedévi eredményét is közzétette: eszerint a nettó profitja éves összehasonlításban 70 százalékkal nőtt, 4,41 milliárd dollárra, ami meghaladja a 4,3 milliárd körüli elemzői várakozásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK