Bár Sevelda újabb tőkeemelésre is célzott, az árfolyam jelenleg is 5 százalékos plusz környékén tartózkodik, amiben a vártnál jobb oroszországi eredmény is közrejátszhat.

Bár a Raiffeisen nem teljesítő hiteleinek aránya az első negyedévben 30,69 százalékról 32,5 százalékra emelkedett Ukrajnában, az oroszországi helyzet "normálisnak" tekinthető a bank szerint. A Donyeck és Luhanszk felé fennálló 590 millió eurónyi kitettségből 100 millió eurónyira képzett már tartalékot a bank - derült ki csütörtökön.

A bank három-négy héten belül visszafizetheti az államtól kapott 1,75 millió eurónyi tőke egy részét vagy egészét. A magánbefektetőktől szintén 2009-ben kapott 750 millió eurónyi forrás visszafizetése előtt azonban a vezérigazgató szerint ismét elsődleges besorolású (Tier 1) tőkét emelhet a társaság az év elején már kibocsátott 2,8 milliárd eurónyi részvény után. Osztalékpolitikáján viszont nem tervez változtatni a társaság.

Nincs szó arról, hogy bármelyik országból kivonulna a Raiffeisen, bár Oroszországban várhatóan Ukrajnához hasonlóan jóval nagyobb lesz a kockázati költsége, mint tavaly. Ukrajnában (többek között a devizaleértékelődések miatti) céltartalék-képzés 250 millió euróra rúghat idén, szemben a korábban becsült 200 millió euróval.