Főként a közepes és magas jövedelmű magánszemélyek kiszolgálásában lát fantáziát a magyarországi Raiffeisen Bankot év eleje óta irányító Heinz Wiedner vezérigazgató - derül ki a Világgazdaság interjújából. A menedzser nem hisz a kreativitást igénylő spekulatív ügyletek széles körű elterjedésében. Nem bánja ha ezért unalmas embernek tartják, de a vajas kenyér egyszerűségű üzletek profittermelő erejében hisz.

A vezérigazgató szerint a jelzáloghiteleiket nem fizető adósok kilakoltatási tilalmát fel kell oldani. Ha áprilisban meg is hosszabbítják a moratóriumot, az év vége előtt meg kell hozni ezt a döntést. A bankok erre nem az árverezések tömeges elindításával reagálnak majd, hanem megnézik, mely ügyfelek képesek - hitelátütemezéssel vagy más módon - törleszteni, s ezekkel megegyeznek. A hitelképtelen adósok ügyének kezelésére, azonban a pénzintézetek nem képesek.

Wiedner szerint a Raiffeisen nem akar kivonulni a kkv-k kiszolgálásából, de ebben a szektorban véleményük szerint óvatosnak kell lenni. Ezért - mint mondta - felértékelődnek, az olyan üzletek, amelyekben az állam, vagy hitelbiztosítással foglalkozó cég, vagy a vállalkozások érdekvédelmi szervezete garanciát vállal a felvett hitel visszafizetésére.

A vezérigazgató elfogadhatatlannak tartja a magyar bankadót jelenlegi formájában. Kifogásolja egyebek mellett, hogy egy 2009. végi adat - mérlegfőösszeg - alapján kell fizetni az 2010-es adót. Ez ugyanis figyelmen kívül hagyja, hogy a bankok mérete, aktivitása, kockázati költségei év közben változnak.