Nagy kartellbírságot kaptak a német autógyárak

Mintegy százmillió eurós kartellbírságot rótt ki a német szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt) a szerkezetiacél-beszerzések árának egyeztetése miatt a Volkswagen, Daimler és BMW autógyárakra.
Domokos László, 2019. november 21. csütörtök, 13:12
Fotó: Buksza

A Bundeskartellamt szerint a három autógyár 2004 és 2013 között megegyezett egymással az acélrúdbeszerzések árában. Az autógyárak elismerték a tényállást és elfogadták az eljárás lezárását bírság kivetésével - írta az MTI.

Az autógyárak ellen három és fél évvel ezelőtt indult vizsgálat számos acélipari vállalat ellen folytatott kartelleljárás keretében, amit a bonni versenyhivatal tavaly zárt le 205 millió eurós bírság kivetésével.

Az autógyártásban használt szerkezeti acél ára három tényezőből áll össze: az alapárból, az ötvözeti szorzóból és a korróziós szorzóból. Az ötvözeti szorzó alapján az acéltermékek különböző minőségi osztályba sorolódnak, a korróziós szorzót pedig a termék gyártásához felhasznált hulladékacél aránya alapján kalkulálják. Az autógyárak a versenyhivatal közleménye szerint a két szorzó kalkulálásában állapodtak meg, az alapárban nem.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.11.21 15:11

Ezeknek teljesen elment az esze. Ütik, vágják azt az iparágat, ami milliónyi embert foglalkoztat és Németország legnagyobb adófizetője. Döntsék romba, és majd meglátják hova jutnak. Az autóipar már így is menekül Németországból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html