Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntés a görög kormány múlt csütörtöki ülésén született és a keddi kormányközlönyben jelent meg. Ez volt az első privatizációs ügylet, amelyet a Sziriza párt vezette kormány hagyott jóvá.

Az üzemeltetési jogot már tavaly elnyerte a Fraport és konzorciális partnere a görög Copelouzos Group ipari csoport. Februárban azonban a Sziriza vezette új görög kormány jelezte, hogy felülvizsgálja az ügyletet, amelyben 1,234 milliárd euróért 40 évre szóló üzemeltetési jogot nyert el a német cég.

A tender eredményét tavaly november végén hirdette ki a görög privatizációs hivatal. A nyertes pályázók az első négy év alatt 330 millió eurós modernizációs beruházásra tettek ígéretet. Az üzemeltetésre megnyert 14 regionális légikikötőben 19,1 millió utas fordult meg 2013-ban.

Az új görög kormány a januári hivatalba lépése után kezdetben a nemzetközi hitelezők 240 milliárd eurós támogatási csomagja ellenében megkövetelt szerkezetátalakítási és költségcsökkentési feltételek lazítására törekedett. Ennek keretében sorban állította le a stratégiai nemzeti tulajdonnak tekintett állami javak "bűncselekménynek" nevezett értékesítését is. Röviddel a kormány januári hivatalba lépése után már leállította az ország legnagyobb kikötője, a pireuszi eladását, valamint a PPC áramszolgáltató, a DEPA gázszolgáltató vállalatok magánkézbe adását is.