Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a bottropi Prosper-Haniel bányában átvehette az utolsó darab kibányászott kőszenet. Ez gyásznap Önöknek - mondta a német államfő Jürgen Jakubeit aknász jelenlétében, aki átnyújtotta a mintegy hétkilogrammos kőszén rögöt. Ez nemcsak egy darab kőszén, ez egy darab történelem, amit kezemben tartok - jelentette ki Steinmeier az MTI szerint.

"Sötét nap ez a mai". A németországi kőszénkitermelés "végérvényesen és visszavonhatatlanul" leáll. Ez minden vájárnak nehezére esik, és aligha lehet szavakba önteni, amit bányászaink ma éreznek - mondta Peter Schrimpf, a RAG bányászati vállalat vezetője.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor a bányászat európai jelentőségét emelte ki. Szén és acél nélkül nem indult volna útjára az európai integráció. A szén és jólét elválaszthatatlanok - mondta Juncker a bottropi ünnepélyes rendezvény előtt, amelyre a politikai, gazdasági és kulturális élet közel ötszáz szereplőjét várták.

A kőszénkitermelés leállításáról 2007-ben állapodtak meg a német szövetségi kormány, valamint a leginkább érintett Észak-Rajna-Vesztfália és Saar-vidék tartományok, illetve az IG BCE bányászati vállalat. Akkor közel 33 ezer vájár és más alkalmazott dolgozott az iparágban. Mára a RAG konszernnek már csak háromezer alkalmazottja maradt. Nagyvonalú előnyugdíjazásokkal elejét tudták venni a tömeges elbocsátásoknak.

Az idén Németországban mintegy 2,6 millió tonna szenet termeltek ki. Az 1950-es évek szénbányászatának aranykorában több mint 150 millió tonna volt az éves átlag.

Az utolsó bánya bezárásával nem ért azonban véget a kőszén felhasználása Németországban. Az áramtermelésben és az acélművekben továbbra is rá vannak utalva a kőszénre, amit a jövőben teljesen importból fognak fedezni.