Nemi erőszakkal vádolnak több mint 100 amerikai Uber-sofőrt

A CNN összesített több rendőrségi és bírósági dokumentumot, és azt találta, hogy legalább 103 Uber-sofőrt vádolnak az Egyesült Államokban szexuális zaklatással vagy nemi erőszakkal. A cég sokkal kisebb vetélytársánál, a Lyftnél 18 ilyen esetet találtak. Az Uber esetében legalább 31 sofőrt el is ítéltek - írja az Index.
Szabó Dániel, 2018. május 1. kedd, 12:29
Fotó: Napi.hu

Több esetet is bemutatott a CNN nyomán a portál, az egyik legsúlyosabb ezek közül azé a sofőré, aki úgy erőszakolt meg az autójában egy nőt, hogy az ittasan egy hányás után elájult. A John David Sanchez nevű férfit elkapták, és amikor átkutatták a számítógépét, évekre visszamenőleg találtak videofelvételeket arról, ahogy más nőket erőszakol, vagy tinédzsereket molesztál. Sanchez 80 évnyi börtönre ítélték.

Sok esetben közös, hogy az utasok részegek voltak, de az Uber reklámjait is pont erre hegyezték ki, hogy a cég sofőrjei biztonságosan hazaviszik az embert egy buli után, a reklámanyagokban gyakran szerepelnek alkoholt fogyasztó nők - emlékeztet az oldal.

Probléma az is, hogy a sofőrök állítják, semmilyen szexuális zaklatás elleni tréninget nem kaptak a cégtől.

Jogilag is nehéz fellépni az ügyekben: az Uber-alkalmazás telepítésekor a felhasználók elfogadják, hogy a vitás ügyeiket választott bíróságon rendezik. Így sok eset publicitás nélkül zárul.

A cég egyre nehezebb helyzetbe kerül, miután a világ több városában tették tiltólistára. Legutóbb Bécsben dobták ki őket.

HOZZÁSZÓLÁSOK