A közlemény emlékeztet arra, hogy a tavalyi év példátlan globális kihívások időszaka volt. A világjárvány kivétel nélkül minden NBB részvényes ország gazdasági növekedésére továbbra is súlyosan kihat, miközben tovább növeli a fejlesztésfinanszírozás szükségességét. Az NBB a külső zavarok ellenére is képes volt hatékonyan fenntartani, sőt erőteljesen javítani hitelfolyósítási műveleteinek dinamikáját a tagállamokban.

A bank bővítette jelenlétét a részvényes országok piacain és globálisan is. A más nemzetközi pénzügyi intézményekkel együttműködésben végrehajtott projektek jelenlegi szintje 33 százalék. Az európai projektek aránya a teljes portfólió 61 százalékát teszi ki.

Magyarország részesedése a székhely átköltöztetése előtt a bank hitelállományában 6 százalék körül mozgott, 2020 év végén jelentős növekedéssel elérte a 14 százalékot. 2015 óta, amikor az ország visszatért az NBB részvényesei közé, a magyar gazdaságba történt befektetések összértéke megközelíti a 400 millió eurót.

Az európai befektetési tevékenység fellendülését nem a hitelfolyósítás fókuszának más országokból való átirányításával sikerült elérni, az NBB földrajzi diverzifikációját a Fitch Ratings külön kiemelte legfrissebb jelentésében.

Az Orosz Föderáció - az NBB legnagyobb részvényese - továbbra is a beruházások egyik első számú kedvezményezettje. Az orosz cégek érdekében megvalósított projektek értéke jelenleg meghaladja a 220 millió eurót, a projektek köre 2020-ban olyan stratégiai ágazatokkal bővült, mint a közlekedési infrastruktúra, az informatika és a digitalizáció, a vízellátás és csatornázás.

Georgij Potapov, az NBB igazgatótanácsának kölcsönzési és befektetési területért felelős alelnöke a közlemény szerint elmondta: a bank éves kifizetéseinek összege tavaly meghaladta az 504 millió eurót, ami új rekord. Hozzátette: a különböző piaci szereplők részéről megnőtt az igény a bank által biztosított finanszírozási lehetőségek iránt.

A bank nettó nyeresége tavaly rekordmértékben nőtt, több mint 28 százalékos emelkedéssel elérte a 7,299 millió eurót.