Csomagolóanyagok: nagy dobásra készül a Nestlé

A világon egyre nagyobb problémát jelentenek a műanyag csomogalóanyagok, amelyek erősen károsítják a környezetet. Fenntarthatósági programjának felgyorsítására Csomagolástechnikai Kutatóintézetet hoz létre a Nestlé Svájcban - derül ki a cég közleményéből.
Szabó Dániel, 2018. december 7. péntek, 11:42
Fotó: AFP

A Nestlé csütörtökön jelentette be új, funkcionális, biztonságos és környezetbarát csomagolási megoldások kutatásával és fejlesztésével foglalkozó Csomagolástechnikai Intézetének létrehozását. Ezzel a lépéssel a svájci élelmiszeróriás közelebb került ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2025-re a felhasznált csomagolóanyagok 100 százaléka újrahasznosítható vagy újrahasználható legyen - számolnak be a fejlesztésről.

"Vezetők kívánunk lenni az élelmiszer- és italtermékeinkhez használt legfenntarthatóbb csomagolási megoldások kifejlesztésében, ezért új csomagolóanyagok és megoldások fejlesztésével bővítjük a kutatási kapacitásainkat. Bízunk benne, hogy ezzel sikerül kezelnünk a csomagolóanyag hulladékok, különösen a műanyagok jelentette egyre súlyosabb problémát. Célunk, hogy tevékenységünk környezetre gyakorolt hatását minimalizáljuk, és ezzel együtt fogyasztóink számára egészségesebb és ízletesebb termékekkel szolgáljunk" - mondta el a lépésről Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója.

Az új fenntarthatósági célokat megvalósító intézmény a svájci Lausanne-ban található. A laborban 50 főt foglalkoztatnak. A létesítmény prototípusok készítésére is alkalmas.

Az elmúlt időszakban egyre több korlátozást jelentettek be a műanyagtermékek gyártására, mivel ezeket nagy mennyiségben állítja elő az emberiség, de lebomlási idejük lassú. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jogszabálycsomagot szavazott meg az újrahasznosítás növelése, a hulladékok lerakásának és az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében még áprilisban.

HOZZÁSZÓLÁSOK