Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az április-júniusi negyedévben az előző évinél 2,4 százalékkal magasabb, 172,11 milliárd jenes értékesítési árbevétel mellett 27,43 milliárd jen működési eredményt ért el a Nintendo Co., 10,2 százalékkal alacsonyabbat az előző évinél. A számítógépes játékkonzolokat gyártó japán vállalat nettó nyeresége 45,7 százalékkal esett az előző évihez képest, 16,6 milliárd jenre - adta hírül az MTI.

Az eredmény romlását a devizaárfolyam-veszteségekre és a Nintendo 3DS játékkonzol, valamint a hozzá való játékszoftverek eladásainak a csökkenésére vezeti vissza a cég. A jelentés szerint a Switch konzol eladásainak a növekedése nem kompenzálta a más területeken jelentkező veszteségek eredményre gyakorolt hatását.

A negyedév során a Nintendo 12,1 milliárd jen devizaárfolyam változásból eredő veszteséget könyvelt el. Egy évvel korábban az árfolyamhatás 7,5 milliárd jennel emelte meg a bázisként szolgáló eredményt.

A 2010-ben bemutatott Nintendo 3DS konzol eladásai a beszámolási időszakban 44,9 százalékkal 20 ezerre csökkentek, a Switch konzol eladásai viszont 13,2 százalékkal 2,13 millióra emelkedtek.

A negyedéves eredménybeszámoló alkalmából tett éves előrejelzésében a Nintendo nem módosította korábbi prognózisát. Eszerint a márciussal záródó pénzügyi évben 1,25 ezer milliárd jen, az előző évinél 4,1 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 260 milliárd jen működési eredményt és 180 milliárd jen nettó nyereséget vár. A jelzett működési eredmény 4,1 százalékkal haladja majd meg az előző évit, a nettó nyereség viszont 7,2 százalékkal marad majd el az előzőtől.

A teljes évben a Nintendo 18 millió Switch játékkonzolt tervez értékesíteni, beleértve annak a legnagyobb kínai játékkiadóval, a Tencent Holdings. Ltd. vállalattal együttműködésben szeptemberben bemutatásra kerülő kisebb, Switch Lite változatát is.