A norvég Orkla élelmiszer-ipari óriás vásárolta meg a legnagyobb cseh élelmiszer-ipari céget, a Hamét 4,7 milliárd koronáért (175 millió euró) - írta a The Prague Post. Cseh koronában számolva az Orkla éves forgalma 85 milliárd, míg a Hamé tavalyi árbevétele 5,5 milliárd volt, nyeresége 234 millió korona. A bevétel 70 százaléka Csehországból és Szlovákiából jött, bár közel 40 országba exportálják a termékeiket.

Erős a piaci helyzetük Magyarországon is. A tavalyi évi 8 százalék után idén az első félévben 14 százalékkal tudták növelni árbevételüket, 2,9 milliárd koronára, az év végére több mint 6 milliárdos forgalmat terveztek. A Hamé s.r.o vállalat 2009-ben vásárolta meg a magyar Globus hústermékekre (májkrémek, löncshúsok, melegszendvicskrémek és készételek) vonatkozó védjegyeit. A Haménak hét gyára van Csehországban és három külföldön: Szlovákiában, Romániában és Oroszországban.

A Hamé maga is szorgalmas volt a vállalat-felvásárlásokban: 2013-ban megvette a norvég King Oscar halfeldolgozót, 2014-ben a román La Grande Famigliát, majd a legnagyobb szlovákiai szószkészítőt, a Domát.

Az eladó a Decapterus hollandiai székhelyű befektető csoport, a norvégok a CTK hírügynökség szerint a vételárat a már rendelkezésükre álló hitelkeretekből fizetik ki. Elemzők szerint az Orkla bevásárlása lehetőséget nyújt a cégnek a további terjeszkedésre Közép-Európában.