Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh vállalkozások a csehországi cégek 3,2 százalékát teszik ki. Alaptőkéjük 430 milliárd korona, ami éves szinten 7,4 százalékos növekedést jelent.

Az újonnan az adóparadicsomokba távozó cseh cégek közül 2014-ben a legtöbb, 110, a Seychelles szigeteken jegyeztette be magát. Ciprusra 79 új cég távozott, míg a Marshall szigetekre 55 cég.

Tavaly is tovább csökkent a Hollandiában bejegyzett cseh cégek száma, ami megerősítette a hosszú távú trendet. Mindezek ellenére továbbra is ebben az országban van bejegyezve az adóparadicsomos cseh cégek majdnem harmada, több mint 4200 cég. Luxemburg is népszerű 1120 bejegyzett cseh céggel.

A legnagyobb az érdeklődés azon országok iránt, amelyek gyakorlatilag teljes névtelenséget garantálnak. Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek elsősorban ingatlanközvetítéssel és általában kereskedelemmel foglalkoznak.

A közölt adatok a jéghegy csúcsát jelentik, s a valóságban jóval több vállalkozás használja ki az adóparadicsomok nyújtotta előnyöket. A statisztikában ugyanis csak azok az adóparadicsomokban bejegyzett cégek jelennek meg, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a csehországi cégekkel. Amennyiben a vállalkozók, a tulajdonosok egy más céget is közbeiktatnak, azt a statisztika nem mutatja ki.