Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A San Franciscó-i székhelyű vállalat nettó vesztesége 1,46 milliárd dollárra hízott július-szeptemberben, míg az előző negyedévben 1,06 milliárd dolláros deficitet termelt.

Magánvállalatként az Uber nem köteles nyilvánosságra hozni pénzügyi beszámolóit, de az idei év eleje óta elkezdett bizonyos adatokat közzétenni, mivel arra készül, hogy nyilvános részvénykibocsátással tőzsdére megy - olvasható a portálon.

Eközben a SoftBank japán távközlési és informatikai konszern vezetésével alakult csoport arra készül, hogy legalább 13,4 százalékos tulajdoni hányadot szerez az Uberben. Egyrészt legalább egymilliárd dolláros közvetlen tőkeberuházást hajtanának végre a vállalatban, másrészt vételi ajánlatot tettek az Uber jelenlegi részvényeseinek.

A konzorcium 32,96 dollárt fizetne az Uber részvényeiért. Ez 32 százalékkal kevesebb annál a 48,77 dollárnál, amelyet a befektetők hajlandóak voltak fizetni az Uber legutóbbi, júniusi tőkegyűjtő akciójában. (Volvókat vesz az Uber.)

A SoftBank sajtószolgálatának közlése szerint az Uber legalább két nagybefektetője, a Benchmark Capital és a Menlo Ventures is megválna részvényeitől.

A Benchmark Capital alap annak idején az első befektetők között volt, és 27 millió dollárt fektetett be az Uberbe. Jelenleg 13 százalékos tulajdoni hányaddal bír a vállalatban, és ennek értékét közel 9 milliárd dollárra becsülik.

Bár az Uber értékét 68 milliárd dollárra becsülik tőkevonzási képessége alapján, egyes ágazati szakértők túlzottnak tartják ezt a számot.