Növekedésösztönző hitelprogramot tervez az ECB

Az Európai Központi Bank (ECB) a gazdasági növekedés ösztönzését célzó hitelprogramot tervez - írták vasárnap német lapok.
MTI-Eco, 2014. június 1. vasárnap, 18:12
Fotó: Reuters

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) és a Der Spiegel szerint az ECB kormányzótanácsa várhatóan már a következő, csütörtöki ülésén dönt egy új hitelprogram eindításáról, amelynek legfőbb célja forráshoz juttatni a kis- és közepes méretű vállalkozásokat (kkv) az euróövezet hitelszűkével küszködő déli országaiban.

A funding for lending - finanszírozás hitelezésért cserébe - típusú brit jegybanki programok mintáját követő új eszköz révén legfeljebb 40 milliárd eurót bocsátanak majd az euróövezeti bankok rendelkezésére, azzal a feltétellel, hogy a pénzt a kkv-szektornak továbbítják hosszú futamidejű és alacsony kamatozású kölcsön formájában.

A programot várhatóan egy kisebb keretösszeggel indítják el, hogy teszteljék az ECB-nál soha korábban nem használt módszert. A frankfurti intézménynél azzal számolnak, hogy elsősorban az euróövezet déli régiójában élnek majd az új lehetőséggel, de a program nyitott lesz, így akár német bankok is csatlakozhatnak.

Az FAS szerint a kezdeményezést az ECB válságkezelő tevékenységét kritikusan szemlélő német Bundesbank is támogatja.

A Bundesbank szerint aggasztó, hogy a kereskedelmi bankok az ECB-től származó forrást jórészt állampapírokba fektetik, hiszen az ECB így közvetve súlyosan eladósodott euróövezeti tagállamokat finanszíroz, az új hitelprogram révén viszont változtatni lehet a bankok magatartásán, és forráshoz lehet juttatni az euróövezetnek a válságból akadozva kilábaló déli régióját, vagyis egyszerre két gondot lehet kezelni.

A FAS és a Der Spiegel egyaránt azt írta, hogy az új kezdeményezés csak az egyik része az ECB tervezett monetáris ösztönző csomagjának, amelynek részeként az alapkamatot újabb mélységi rekordra, 0,15 százalékra csökkentik a jelenlegi 0,25 százalékról, és negatív betéti kamatot határoznak meg, vagyis a bankoknak kell majd fizetniük azért, hogy az ECB-nál tarthassák a pénzüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.06.02 12:07

@jobbbajobbb: ..ezek az idióta szakállas nők nem késtek ezzel úgy 5 évet ?..."szakállas -női szakértők " ...

Nem késtek és miért lennének szakállas nők? meg osztrák transzszexuális megnyerte az dalfesztivált? szóval neked most az osztrák állampolgárok szakállas nők? mekkora egy idióta vagy.. ennyit a háttérhatalmi hülyeségeidről.. azt sem tudod mit beszélsz a rasszizmus és a féltékenység elvette az eszedet.. és mindenkit pocskondiázol aki nem magyar.. ez szánalmas..

A kérdésedre válaszolva nem késtek el vele, megvárták még más országokban beválik e a módszer vagy nem.. és hogy alakul a helyzet.. meglehetett volna lépni előbb is, de jobb most mint soha.. Az Eurózóna gazdasága egészen szépen javul már most is, ha ezt a csomagot elindítják akkor ez a folyamat felgyorsul.. Portugália, Írország már kilépett a mentőprogramokból.. és a recesszió is véget ért, már csak inkább Franciaország a gond, de a recesszió mértéke ott sem számottevő és csökken.. ez a program sokat fog javítani de a helyzet már korántsem olyan rossz mint volt.

Amellett miért gondolod, hogy osztrákok rosszabbak mint te, vagy te több vagy mint ők.. neked az egoizmusból kéne vissza venni egy kicsit.. és talán tisztábban látnál..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbbajobbb, 2014.06.01 21:02

..ezek az idióta szakállas nők nem késtek ezzel úgy 5 évet ?..."szakállas -női szakértők " ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html