A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) és a Der Spiegel szerint az ECB kormányzótanácsa várhatóan már a következő, csütörtöki ülésén dönt egy új hitelprogram eindításáról, amelynek legfőbb célja forráshoz juttatni a kis- és közepes méretű vállalkozásokat (kkv) az euróövezet hitelszűkével küszködő déli országaiban.

A funding for lending - finanszírozás hitelezésért cserébe - típusú brit jegybanki programok mintáját követő új eszköz révén legfeljebb 40 milliárd eurót bocsátanak majd az euróövezeti bankok rendelkezésére, azzal a feltétellel, hogy a pénzt a kkv-szektornak továbbítják hosszú futamidejű és alacsony kamatozású kölcsön formájában.

A programot várhatóan egy kisebb keretösszeggel indítják el, hogy teszteljék az ECB-nál soha korábban nem használt módszert. A frankfurti intézménynél azzal számolnak, hogy elsősorban az euróövezet déli régiójában élnek majd az új lehetőséggel, de a program nyitott lesz, így akár német bankok is csatlakozhatnak.

Az FAS szerint a kezdeményezést az ECB válságkezelő tevékenységét kritikusan szemlélő német Bundesbank is támogatja.

A Bundesbank szerint aggasztó, hogy a kereskedelmi bankok az ECB-től származó forrást jórészt állampapírokba fektetik, hiszen az ECB így közvetve súlyosan eladósodott euróövezeti tagállamokat finanszíroz, az új hitelprogram révén viszont változtatni lehet a bankok magatartásán, és forráshoz lehet juttatni az euróövezetnek a válságból akadozva kilábaló déli régióját, vagyis egyszerre két gondot lehet kezelni.

A FAS és a Der Spiegel egyaránt azt írta, hogy az új kezdeményezés csak az egyik része az ECB tervezett monetáris ösztönző csomagjának, amelynek részeként az alapkamatot újabb mélységi rekordra, 0,15 százalékra csökkentik a jelenlegi 0,25 százalékról, és negatív betéti kamatot határoznak meg, vagyis a bankoknak kell majd fizetniük azért, hogy az ECB-nál tarthassák a pénzüket.