Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökországba 22,3 százalékkal, Görögországba 14,3 százalékkal, Szerbiába 36,7 százalékkal, Bulgáriába 10,1 százalékkal, Magyarországra pedig 26,6 százalékkal nőtt az orosz gázszállítás éves összevetésben - derül ki a Gazprom közleményéből.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a héten egy moszkvai fórumon arról beszélt, hogy a gázipari cég exportja az első nyolc hónapban 126,3 milliárd köbméter volt, ami 12,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Oroszország és Törökország tavaly októberben kötötte meg a kormányközi megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről. A gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz. Ez utóbbi csaknem 910 kilométer hosszú, megépítését a Gazprom finanszírozza.

A két szárazföldi vezeték egyike kizárólag Törökországot látja majd el földgázzal. A 180 kilométer hosszú szakasz kapacitása évi 15,75 milliárd köbméter. A másik szárazföldi vezeték Dél- és Délkelet-Európába szállít orosz földgázt Törökországon át, és ugyancsak évi 15,75 milliárd köbméter lesz az évi kapacitása. (Az orosz energiaügyi miniszter szerint az amerikai szankciók nem befolyásolják a Török Áramlat építését - erről itt olvashat.)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június elején az MTI-nek azt mondta, hogy 2019 végére létrejöhet az új gázszállítási útvonal Magyarországra. A tárcavezető azután nyilatkozott, hogy megállapodást írt alá a Gazprom vezérigazgatójával az ezzel kapcsolatos magyarországi fejlesztésekről.