Növelte forgalmát és nyereségét az első negyedévben az OMV

A nagyobb kitermelésnek és a magasabb olajárnak köszönhetően növelte forgalmát és nyereségét az OMV az első negyedévben.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 11. csütörtök, 09:54
Fotó: Reuters

Az első negyedévben az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern 5,52 milliárd euró, az előző évi 3,99 milliárd eurónál 38 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett üzemi eredményét 262 millió euróról 805 millió euróra növelte. A konszern nettó nyeresége pedig 174 millió euróról 502 millió euróra emelkedett.

A forgalom és az eredmény javulása az előző évinél magasabb olajár mellett a tíz éve legnagyobb kitermelésnek is volt köszönhető. Az első negyedévben az OMV napi 335 ezer hordó olajegyenértéket termelt, tíz éve a legtöbbet, és 7 százalékkal többet a 2016. első negyedévi napi 312 ezer hordónál. Az OMV Líbiában és Norvégiában tudta növelni a felszínre hozott szénhidrogén mennyiséget.

Az első negyedévben az OMV 28,5 millió hordó olajegyenértéket értékesített, 8 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 26,3 milliónál - írja az MTI.

Az OMV román leányvállalata, a Petrom napi 170 ezer hordó olajegyenértéket termelt az első negyedévben, a mezők hozamának természetes csökkenése miatt három százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 175 ezernél. (Beperelte a román államot az OMV.)

Az idei év egészére az OMV átlagosan napi 320 ezer hordó olajegyenérték kitermelésére számít, amihez a líbiai mezők átlagosan napi 10 ezer hordóval járulnak majd hozzá. Az éves átlag az esedékes rendszeres karbantartások miatt lesz alacsonyabb az első negyedévinél.

Az idén az OMV 1,9 milliárd eurót tervez akvizíciók nélkül beruházásokra fordítani, ebből 1,3 milliárd eurót a kitermelési (upstream) üzletágba. Működési költségeit az idén 250 millió euróval csökkenti az OMV.

Az idei évre az OMV hordónként átlagosan 55 dolláros Brent olajárral számol. Az első negyedévi átlag 53,7 dollár volt hordónként, míg egy évvel korábban 33,9 dollár, az olajár egy év alatt 58 százalékkal emelkedett.

A földgáz ára az első negyedévben dollárban öt százalékkal, euróban nyolc százalékkal emelkedett. Az első negyedévi hideg időjárás miatt az idei éves átlagár még a túlkínálat ellenére is magasabb lesz a tavalyinál az OMV várakozásai szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK