Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nem titok, hogy Ausztria és az osztrák bankok jelenléte Magyarországon erőteljes" - fogalmazott Ewald Nowotny az OE1 osztrák közszolgálati adónak. A kitettség az állampapírokat is beleszámítva mintegy 30 milliárd euró a jegybankelnök szerint. "Az osztrák bankok rendelkeznek a megfelelő tőkefedezettel, ami azt jelenti, hogy nem áll fenn veszély rájuk nézve" - jelentette ki. "Természetesen kihívást jelent" a helyzet - tette hozzá.

Nowotny ismét bizakodásának adott hangot abban a tekintetben, hogy megoldódnak Magyarország pénzügyi problémái.

Az OeNb vezetője előző nap egy konferencián újságírók előtt úgy fogalmazott, nézete szerint a magyarországi fejlemények elsődlegesen politikai gyökerűek. Utalt arra, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Hozzátette, abból indul ki, hogy "lehetséges kedvező megoldást találni".

Nowotny, az Európai Központi Bank tanácsának tagja keddi nyilatkozatában az Ausztriával szembeni bizalom jeleként értékelte az aznapi sikeres osztrák kötvényaukciót és rámutatott, hogy hitelminősítő intézetek nemrég megerősítették Ausztria kiváló adóskockázati besorolását.

Martha Oberndorfer, az osztrák államadósság kezelő központ (OeBFA) vezetője ugyancsak kedden úgy vélekedett, hogy az áringadozást növelte ugyan, de a keresletre kedvező hatással volt Magyarország helyzetének megítélése.

Ausztria összesen 1,2 milliárd euró értékben adott el tíz-, illetve négyéves lejáratú államkötvényeket, egyaránt bőséges kereslet mellett. Az aukción kialakult fedezeti arány kétszeres volt. Egyúttal Ausztria - Németországhoz hasonlóan - először értékesített negatív kamatok mellett államkötvényeket. A tízéves lejáratú kötvények mindamellett a december végi 2,2 százalékkal szemben 3,3 százalékos kamat mellett keltek el.