Nyereségnövekedés, de milyen áron?

A Novartis profitja nem a gyógyszerei iránti kereslet növekedésétől, hanem részlegei eladásából fakadóan lett magasabb a várnál.
NAPI Online, 2007. október 18. csütörtök, 10:59
Fotó:

A Novartis, Európa második legnagyobb gyógyszergyártója a vártnál magasabb harmadik negyedéves profitról tett jelentést, ám üröm az örömben, hogy ezt a Nestlének eladott két egységének köszönheti. A vállalat 1260 munkahely megszüntetését tervezi, hogy az Egyesült Államokban az engedélyező hatóság ellenállása okán csúszó készítmény-bevezetések miatti veszteségeket ellensúlyozza.

A Novartis 6,86 milliárd dollár, azaz részvényenként 2,97 dollár profitot jelentett a harmadik negyedévre azt követően, hogy 1,87 milliárd dolláros, részvényenként 80 centes nyereséget regisztrált egy évvel korábban. Két egysége eladásából származó 5,2 milliárd dolláros egyszeri bevételei nélkül a vállalat 12 százalékkal csökkent volna a nyereség.

A Novartis részvényei a bejelentést követően alig láthatóan a negatív tartományba mozdultak el; a papírok árfolyama 62,45 svájci frank volt csütörtök délelőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK