Nyugdíj: kiscégek százezreit tette tönkre a változtatás az oroszoknál

Több mint 200 ezer kisvállalkozást szüntettek meg Oroszországban az év első két hónapjában a nyugdíjjárulék emelése miatt - derült ki a Rosszija 24 orosz hírtelevízió keddi összeállításából.
MTI, 2013. március 12. kedd, 10:46
Fotó: Napi.hu

Az új szabályozás szerint a korábbinál évente kétszer magasabb járulékot kell befizetniük az egyéni vállalkozóknak. Az eddigi 17 ezer rubelről (körülbelül 119 ezer forintot) 36 ezerre (körülbelül 252 ezer forintra) nőtt a járulék éves összege.

A moszkvai, magasabb jövedelmek mellett ez a többlet még elviselhető lehet, de Oroszország különböző régióiban már jelentős terhet jelent a kisvállalkozóknak. Vidéken egy fodrász átlagjövedelme havonta körülbelül 10 ezer rubel (70 ezer forint) - hangzott el az állami televízióban. Andrej Kudrjasov magánvállalkozó elmondta, szerinte éppen ezért a hozzá hasonlóak egy része feketén fog dolgozni és nem fizet majd adót.

A hivatalos adatok szerint januárban és februárban Oroszországban 208 ezer kisvállalkozás zárt be. Az egyáltalán nem szegény régiónak minősülő dél-oroszországi Krasznodari területen az új nyugdíjjárulékot csak minden huszadik kisvállalkozó fizette be. A nyugdíjalapba való befizetések mértékének növelése így a régiók költségvetését is sújtja.

Danyiel Basmakov, a Krasznodari területen működő Oroszország támasza nevű kis-és közepes vállalkozások érdekeit képviselő szervezet munkatársa elmondta, hogy az idén 10 ezer kisvállalkozás zárt be, míg tavaly a különböző okokból megszüntetett vállalkozások száma 4 ezer volt.

A nyugat-oroszországi Brjanszki területen és a Moszkvától észak-keletre lévő Kirovi területen még rosszabb a helyzet: minden tizedik kisvállalkozás megszűnt. Csuvasföldön, Udmurtföldön, Burjátföldön hasonlóképpen alakult a bezárt egyéni vállalkozások aránya. A régiók vezetése ezért kedvezményekkel próbálja segíteni a kisvállalkozókat.

HOZZÁSZÓLÁSOK