Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke arra sürgeti a G-20 országokat, hogy őrködjenek és erősítsék a globális gazdasági fellendülést további stimulussal - számolt be a Bloomberg. A világ legnagyobb gazdaságainak vezetői a jövő héten üléseznek, miközben az európai kormányok a költségvetési hiányok lefaragásáért küzdenek.

Rendkívül keményen dolgoztunk a növekedés helyreállítása érdekében, és nem engedhetjük, hogy a fellendülés akadozzon vagy veszítsen erejéből - fogalmazott Obama a G-20 országoknak küldött levelében, amit a Fehér Ház adott ki pénteken.

Ez azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk egységünket a célkitűzések tekintetében, annak érdekében, hogy biztosítani tudjuk a szükséges politikai támogatást az erőteljes gazdasági növekedés fenntartása érdekében.

Az elnök június 25-én előbb az egynapos G8-csúcsra utazik el, majd 26-án érkezik meg a kétnapos torontói G20-találkozóra.

A pénteki üzenet egy érdekes ellentétre is rávilágít. Míg ugyanis Barack Obama egyik fő célja középtávon az államháztartás helyzetének rendezése középtávon, a legfontosabbá a növekedés vált számára, ellentétben például Angela Merkel német kancellár és az európai vezetők zömének álláspontjával, akik a költségvetési megszorításokat helyezik a középpontba az európai adósságválság közepette.

Mindkét stratégia hordoz magában kockázatokat: míg a folyamatos stimulusok miatt a kötvénytulajdonosok a növekvő adósságokat kifogásolhatják, addig a kiadások visszafogása miatt a globális gazdaság ismét visszazuhanhat a recesszióba.

A fellendülés - amelyet az elnök "önfenntartónak" nevezett - biztosíthatja, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, amelyre a lakosságnak szüksége van - hangsúlyozta Obama, hozzátéve: amennyiben csökken a fellendülésbe vetett bizalom, fel kell készülni arra, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjunk reagálni a gazdasági aktivitás lassulására.