Az újdonságok csordogálását felváltja a terméközön az okos karórák piacán - derül ki a Las Vegas-i fogyasztói elektronikai vásáron. A koreai Samsungon kívül, amely elsőként jelent meg hagyományos óraként hordható okos mobillal legalább öt további cég lépett színre. Az első készülékeket a piaci megfigyelők lesajnálták nagyságuk, súlyuk és két töltés közötti rövid üzemidejük miatt, ám lassan kezdhetik újraírni termékelemzéseiket.

A piacra kerülő karóratelefonok érdekesek és szórakoztatóak, sokféle különböző elképzelés alapján próbálják kihasználni a technikai lehetőségeket - értékeli a felvonult kínálatot Patricia Roché, az egyik gyártó, a Kreyos Inc. marketingéért és értékesítésért felelős elnökhelyettese. A Kreyos 170 dolláros (34 ezer forint) Meteor csuklómobilja már januárban a boltokba kerül.

A legtöbb karóramobil rendelkezik egy mikroprocesszorral, egy sor érzékelővel és egy kijelzővel, amin lényegében ugyanaz látható, ami egy okos mobiltelefonon. A Samsung 300 dolláros érintőképernyős Galaxy Gearjének övébe egy kamerát is beépítettek. A gyártó szerint átlagos használattal egy napig működik egy feltöltéssel.

A Qualcomm 350 dolláros Toqja a cég saját fejlesztésű színes kijelzőjével készül, ami a vállalat szerint olyan keveset fogyaszt, hogy napokig nem kell tölteni a csuklómobilt. A többi telefon általában egyszínű képernyőt kínál. A PH Technical Labs telefonjának kijelzőjére D (dial) betűt rajzolva elérhető a tárcsázó, A (applications) betűt rajzolva az alkalmazásokhoz lehet hozzáférni. A hordozható médialejátszóiról és táblagépeiről ismert Archos 70-130 dollár (15-28 ezer forint) között kapható terméksorral készül piacra lépni.