Okostelefonnal kárpótol a Nokia Romániában

Több mint négy millió eurójába kerül a Nokiának a romániai gyár bezárása.
Túrós-Bense Levente, 2011. november 7. hétfő, 15:29
Fotó: Napi.hu

Több hete tartó heves alkudozás után, a hét végén végre sikerült megegyeznie a nemeszsuki Nokia-gyár menedzsmentjének és a mintegy 1800 alkalmazottak képviselő szakszervezetek vezetőinek. A végkielégítéssel az elbocsátott alkalmazottak is elégedettek lehetnek, hiszen a törvény által előírt kárpótlási összeg többszöröse mellett további extrákat is kapnak a finnektől. Valamennyi alkalmazott háromhavi bérét kapja végkielégítésként, amihez minden egyes, a cégnél ledolgozott év után további egy havi bér adódik. Ezen felül idén is jár a közel 50 eurós karácsonyi prémium és egyszeri 500 eurós támogatást kapnak azok akik vállalkozásba kezdenek. A Nokia átvállalja dolgozói átképzésének díját, és állásbörzéket szervez - áll a vállalat vezetése által kiadott közleményben. A finnek vigasztalásul minden dolgozónak egy 165 eurót érő Nokia 500-as okostelefont is adnak.
Mindezek ellenére sokan keveslik a Nokia által felajánlott összeget, a sajtónak nyilatkozó érdekképviselők azt szerették volna elérni, hogy a végkielégítés mértéke érje el dolgozók hatvanhavi fizetését. Ennyi járt ugyanis a bochumi gyár bezárásakor a németországi munkavállalóknak. A romániai Nokia-alkalmazottak legfeljebb négyéves munkaviszonya eltörpül a németországi több évtizedes működés mellett - idézik a helyi lapok a telefonóriás álláspontját, amely szerint a nemeszsuki gyár bezárására négymillió eurót fordítanak.
A finn telekommunikációs óriáscég szeptemberben jelentette be, hogy az év végén bezárja az összesen 2200 embernek munkát biztosító, nemeszsuki gyárát és kivonul Romániából. A romániai üzem termelési kapacitását a Nokia távol-keleti gyárai veszik át.

HOZZÁSZÓLÁSOK