Az elmúlt három évben kínai szervereken keresztül támadtak meg hackerek hat amerikai és európai energiavállalatokat - többek közt az Exxon Mobil, a Royal Dutch Shell és a BP - hálózatát, amelynek során védett információkhoz is juthattak - írta a Bloomberg.

A McAfee online biztonsági cég jelentése szerint a támadások nyomán különböző projektfinanszírozási - főleg olaj- és gázmezőkhöz kapcsolódó - információkat szerezhettek meg a vállalatoktól.

A megtámadott cégek nem jelentették az eseményeket a felügyeleti szerveknek. Egyes esetekben előfordult az is, hogy a hackerek egy éven keresztül észrevétlenül fértek hozzá a vállalati hálózathoz - fogalmazott egy másik védelmi cég vezetője, aki szerint a támadók célpontjai között jogi és pénzügyi információk egyaránt szerepeltek, így véleménye szerint gyakorlatilag ipari kémkedésről van szó.

A McAfee jelentése a kínai hackerekre jellemző betörési technikákat elemezve "kevéssé kifinomultnak" nevezi. A támadások a cég szerint 2009 novemberében kezdődtek, más szakértői források azonban ennél is korábbi, 2008-as kezdő dátumról beszélnek.

Ma Zhaoxu, a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, nem voltak információi az olajtársaságok elleni támadásokról, ráadásul szerinte a kínai kormány ellenzi a hacker-tevékenységet.

A vizsgálatot folytató cégek nem hozták nyilvánosságra ügyfeleik nevét, a Bloomberg által megkérdezett - érintettnek vélt - olajtársaságok pedig nem kívánták kommentálni a híreket, ahogy az FBI szóvivője sem erősítette meg, hogy a szövetségi nyomozóiroda vizsgálódna a támadásokkal kapcsolatban.

A McAfee jelentése nem köti a kínai kormányhoz az eseményeket, azt azonban megállapítja, hogy a hackerek olyan eszközöket használtak, amelyek elterjedtek az ezzel foglalkozó kínai fórumokon, tevékenységüket pedig főleg a pekingi idő szerinti 9 és 17 óra közötti sávban végezték.