Egy nyilvánosságra került belső vállalati dokumentum szerint a legrosszabb forgatókönyv valósulhat meg a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa kapcsán és a kiömlött olaj mennyisége jóval nagyobb lehet, mint azt a kormányzati adatok mutatják - tudatta a CNBC.

A dokumentumban az áll, hogy napi 100 ezer hordónyi (15,9 millió liter) olaj folyhatott az öböl vízébe szemben a kormány 60 ezer hordós becslésével.

Tony Odone, a BP szóvivője szerint a dokumentum valódinak tűnik, de a becslés, amelyet alkalmaznak csak a korábbi szituációra vonatkozik, amikor még nem használták azt az eszközt, amellyel képesek felfogni a szivárgó nyersolaj nagy részét, így az adat irreleváns.

A BP közölte azt is az olajszennyeződés hatvanharmadik napján, hogy a katasztrófával kapcsolatos eddigi költségük eléri a 2 milliárd dollárt és kifizettek még 105 millió dollárt a kapcsolódó károkra.

Ugyanakkor elutasították az Andarko Petroleum azon állítását, hogy hanyagul jártak volna el a szennyezés megállításában.

A BP részvényei esni kezdtek a hírre, mintegy négy százalékot zuhantak a londoni kereskedésen. Elemzők szerint a részvények nagyon érzékenyen reagálnak minden a katasztrófával kapcsolatos újabb negatív hírre.

A becslés kapcsán Ed Markey energiaüggyel foglalkozó amerikai képviselő úgy nyilatkozott: a BP vagy a kezdetektől hazudik vagy súlyosan inkompetens.

A BBC egyik műsorában elhangzott, hogy egy dolgozó, aki a Deepwater Horizon nevű olajfúrnyótorony helyszínén dolgozott, azonosított egy repedést a biztonsági berendezésen hetekkel a robbanás előtt.