Olajkút-fúrókat vár Horvátország

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter pénteken Eszéken (Osijek) hirdette ki a a Dráva folyó mentén és Kelet-Szlavóniai térségben lévő szárazföldi olaj- és gázlelőhelyek feltárására és kitermelésére kiírt pályázatot.
MTI-Eco, 2014. július 18. péntek, 15:26
Fotó: Reuters

A tendert hat kijelölt mező feltárására és kitermelésére írták ki, 2100-2600 négyzetkilométer területen. A pályázat beadásának határideje 2015. február 18. A miniszter kijelentette az első koncessziós szerződést legkésőbb jövő júniusáig írják alá. A tenderek iránt érdeklődő cégek 5000 euróért vehetik meg a szükséges dokumentációt, továbbá 500 ezer eurós garanciát kell nyújtaniuk, hogy ezzel alátámasszák ajánlatuk komolyságát.

Barbara Doric, a szénhidrogén kitermelő hivatal igazgatótanácsának elnöke elmondta, a szárazföldön bizonyítottan van olaj és gáz, ugyanis 40 éve folyik kitermelés a területen. Ezért gyors és hatékony eredményeket várnak a pályázattól, bár 2007 és 2013 között a befektetések hiánya miatt 30 százalékkal visszaesett a feltárások száma.

Doric kiemelte, hogy a pályázatok elbírálásánál kulcsfontosságú kritériumnak számít, hogy a pályázó hány kutatófúrást végez, mert ezek fontosak ahhoz hogy bebizonyosodjon, vannak nyersanyagtartalékok a kitermelés megindításához.

HOZZÁSZÓLÁSOK