Olcsó az üzemanyag, csak épp nem a magyaroknak

A 95-ös benzin jelenleg Magyarországon az egyik legolcsóbb európai összevetésben, a különbség ugyanakkor nem akkora a környező országokhoz képest, hogy tömegesen jöjjenek ide tankolni a határ mellett élők. Ukrajnába azonban továbbra is érdemes lehet átjárni tankolni.
Szász Péter, 2016. március 5. szombat, 18:27

Magyarországon a 95-ös üzemanyagért 0,97 eurót kell átlagosan fizetni, amely az egyik legalacsonyabb összeg Európában. A környező országokban - Ukrajna kivételével - hasonló összeget kérnek egy liter benzinért, a legnagyobb különbség a szlovák benzinhez (1,12 euró) képest van itthon, több mint 45 forint - derül ki a globalpetrolprices.com adataiból, amelyből ugyanakkor azt nem lehet megtudni, hogy a határ menti kutak milyen árakkal dolgoznak.

A gázolaj esetében a magyar árak (0,97 euró) már nem az "élmezőnyben", de az erős középmezőnyben vannak, hasonló szinten, mint a környező országokban.

Nem virágzik az üzemanyag-turizmus

A magyar és a környező országok kútjainak árai közti egyre csekélyebb különbség miatt nem lehet tömeges üzemanyag-turizmusról beszélni - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Napi.hu-nak. A kivétel Ukrajna, de éppen fordított előjellel, ugyanis lényegesen alacsonyabb árakkal lehet találkozni a határ túloldalán. A globalpetrolprices.com szerint a benzin 90, a gázolaj pedig 125 forinttal olcsóbb.

Olcsó, de mégsem az

Hiába nyomott önmagában a benzin ára Magyarországon, ha ehhez nagyon alacsony bérek társulnak. Bár az Eurostat nettóbér-statisztikája nem a legfrissebb, arra tökéletesen megfelel, hogy a különbségeket érzékeltesse.

A magyar átlagbérből ugyanis 11 alkalommal lehetne teletölteni egy 50 literes tankot, szemben a szlovák 12-vel, a horvát 13-mal, a lengyel 14-gyel, vagy a cseh 15-tel.

Az alacsony bérek miatt a magyarnál is rosszabb a helyzet Bulgáriában és Romániában, ahol 7, illetve 8 alkalommal tud tankolni az átlagbérből élő dolgozó, feltéve, hogy semmi másra nem költ.

Forrás: globalpetrolprices.com, Eurostat, Napi.hu-gyűjtés

Nyugat-Európában természetesen egészen máshogy viszonyul egymáshoz a bérszínvonal és a benzin ára, annak ellenére, hogy nominálértéken jellemzően többet kell fizetni. Németországban például a több mint 366 forintos üzemanyagból is 39 tankra telik. Nagy-Britanniában bár forintra váltva 400-nál is drágább a benzin, mégis 43-szor lehet teletölteni az autót. Ausztriában jelenleg 322 forint körül áll a benzin ára, ami 45 teletankolást tesz lehetővé.

Az abszolút rekorderek pedig a svájciak 87 tankolási lehetőséggel. Ez körülbelül azt jelenti (nem számolva a vásárlóerővel), mintha Magyarországon 1800 forintot kellene fizetni egy tank benzinért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nandinnyo, 2016.03.06 14:42

Az alacsony kőolaj árat azért nem vesszük észre mert minden kereskedést dollárban számolnak. EZ a világon az egységes pénznem ami igaz az aranyra is. Mivel a dollár most viszonylag magas árfolyamon van ( erős) több forintot kell adni úgyan anyi értékű dolárban számolt nyers olajért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.03.06 12:09

@RonaGyuri:
túl van adóztatva a benzin IS magyarországon. emiatt az olaj értékének változása alig látszik, már csak negyede a teljes árnak. ha ingyen lenne az olaj, akkor sem nagyon menne 200 alá a benzin ára. a magas adótartalom miatt drága a benzin, ez gátolja a logisztikát és az utazást, így mesterségesen fenntartja a főváros vidék különbséget. ezért van az, hogy bár a budapesti régió európa középmezőnyét karcolgatja, a többi régióból 4 a legelmaradottabb 20 régió között van az euban. a felzárkózást csak adócsökkentéssel lehetne megtámogatni, de erre még nem volt kormány magyarországon, aki vállalkozott volna...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2016.03.06 08:54

A magyar árképzés nagyon különleges: mikor emelkedik az olajár és/vagy romlik az USD/HUF arány azt meghaladó mértékben növekszik a benzin ár. Míg fordított esettben a csökkenés lényegesen elmarad! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html