A tajvani Ausustek Computer Inc. számítógépgyártóval összeállva 199 dolláros táblakomputer bemutatására készül a Google - jelentette a Bloomberg. A hét hüvelykes (18 centiméter) képátlójú készüléket a cég ma kezdődő konferenciáján mutatják be - szivárogtatták ki a Google háza tájáról. A komputer az Android operációs rendszer új kunsztokkal megerősített - Jellybean névre keresztelt - változatát tartalmazza majd. A Google ezzel saját márkanevét is bedobja a táblagéppiaci harcba, amelynek csataterét egyelőre az Apple iPadja uralja. Becslések szerint az utóbbi még 2016-ban is 46 százalékos piaci részesedéssel fog rendelkezni az idei 61 százalék után. Az Android 37 százalékra növelheti súlyát 32-ről.

A táblakomputerek értékesítése brutális növekedés előtt áll, az eladások idén várhatóan megduplázódnak. Így becsléstől függően 118,9-123,5 millió új készüléket adhatnak el a gyártók. Az androidos telefonok elhódították az iPhone-októl az okos készülékek piacának több mint felét, ám a táblagépek világában még mindig úgy áll a helyzet, hogy az egyik kategória az iPad, a másik az összes többi együttvéve.

Leütött egy parasztot a tábláról az Apple

A táblagépháború másik frontján kisebb győzelmet aratott az Apple. Egy kaliforniai bíróság megtiltott a Samsung Galaxy 10.1 táblakomputer forgalmazását az USA-ban, mivel annak dizájnja sérti az amerikai cég szabadalmi jogait. Az Apple 2010 óta vív jogi háborút a koppintások ellen, ezzel próbálja fékezni az Android szoftverrel állatott iPhone- és iPad-versenytársak előretörését.

A küzdelem váltakozó sikerrel folyik - az ellenfelek sem kímélik az Apple-t ezen a fronton -, és a mostani döntés nem rendíti meg a koreaiak pozícióit. A Samsung csak tavaly három táblagéptípust mutatott be, és a döntés nem érinti a Galaxy 10.1 II-t, továbbá az első változat raktáron lévő készülékeit is eladhatják - derül ki a Reuters összefoglalójából.