Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jól lehet, a Wired már 2017 nyarán biztosra vette, hogy az Ikea rárúgja az ajtót a napelempiacra, és minden másképp lesz, mint azelőtt, valójában a svéd lakberendezési cég projektje a napelemek háztartásiasítására nem úgy és nem akkor zajlik le, ahogyan másfél éve megjósolták.

Az ok természetesen az árban keresendő. Hiába a hibátlan ideológia (mely szerint az Ikea miután saját épületeire több mint 700 ezer napelemet telepített, megosztaná ezt az "örömöt" és tudást a vevőivel is), ha az még a megfizethető árú svéd lakberendezési áruháztól is soknak hangzott, hogy az otthoni napelemes rendszer legalább 3000 fontba (vagyis: több mint 1 millió forintba) kerül.

Az eredeti konstrukció így is elstartolt Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Hollandiában és Svájcban is, de csak visszafogott sikert hoztak. Azonban nem is az Ikea lenne, ha egy jó ötleten - ha kell - ne dolgozna még egy kicsit a sikeresebbé tétel érdekében. Ezért nem meglepő, hogy lett is új konstrukció: mostantól az eredeti ár alig feléért is lehet kulcsrakész napelemes kitre szert tenni.



Egyelőre azonban még nem Magyarországon.

Február 1-jétől Németországban kezdte meg az Ikea a napelempaneles rendszerek értékesítését, de az online áruházban elérhető "Solstrale" fogadtatása  máris meglehetősen árulkodó. Az előteszteléseken, tavaly októbertől Kaarst, Eching, Walldorf, Ulm és Freiburg Ikea áruházaiban futó pilottal kapcsolatos kérdésre a cég hivatalos válasza a "nagyon elégedett" volt.

Ez azért lehet meglepő, mert Németországban meglehetősen fejlett a lakossági napelempiac, és mégis: a kínálat-kereslet-ár-érték arányok között az új összeállítás mégis megtalálta a helyét. Magyarázat lehet erre az is, hogy a szűk két éve kalkulált csomagárnak az új konstrukció csupán a felébe kerül (amire teljeskörűen 5 év garanciát vállalnak, a napelem panelekre meg 25 évet, viszont kimaradt a rendszerből az áramtárolási modul). Márpedig egy félmillió forintos, komplett napelemes rendszer így már belátható közelségbe kerül egy komplett konyhabútor vagy gardróbszekrény árához.

Ami pedig a "bezzeg a németek"-et illeti: a svéd cégnél máris bejelentették, hogy a német után az olaszországi piacon is bevezetik az új konstrukciókat. A direkt infromációs csomagokat Milánó, Brescia, Rimini, Villesse, Padova és Catania városokban működő Ikeáiban külön is erőltetik; a bejáratok és éttermek közelébe külön információs pontokat telepítettek a jobb ismeretterjesztési hatékonyság érdekében.

 

Megújuló energia: sosem látott változás készül

Erdőtelepítésekre, illetve csak zöld energiára épülő rendszerekre van szüksége az emberiségnek a klímapolitikai céljai megmentése érdekében - állítja egy friss nemzetközi kutatás. Egy másik pedig azt, hogy a megújuló energia térnyerése átrajzolja a világ geopolitikai térképét.

 

Nem lenne meglepő, ha további országokban is hasonló kampányok indulnának, hiszen az üzletágnak már külön fejlesztési vezetője (Development Leader IKEA Home Solar Business) is van. Signe Antvorskov Krag korábban azt nyilatkozta, hogy tisztában vannak vele: időbe telik majd a napelemes rendszereket a meglévő termékpalettába illeszteni, de erős a vásárlói érdeklődés. Az Ikea úgy számol, hogy kiemelkedő piaci növekedésre lehet képes. "Ez egy jó piac, azért csináljuk, mert ez üzletnek is jó. Az értékesítés számunkra nagyon fontos, de azért is fogtunk bele, mert tudjuk, hogy hosszú távon megtérül." - mondta a fejlesztési vezető.