Az értékesítések visszaesése és a leányvállalatok teljesítményének javítását szolgáló befektetések miatt ismét veszteséges negyedévet zárt a dél-koreai LG Electronics - jelentette az AP. A nettó veszteség 15,8 milliárd von (14,6 millió dollár) volt szemben az egy évvel korábbi 674,6 milliárdos nyereséggel. Ugyanakkor a tavalyi utolsó negyedévben még sokkal nagyobb, 256,45 milliárd von veszteséget könyvelt el a társaság. Az árbevétel 0,4 százalékkal, 13,2 ezer milliárd vonra morzsolódott le január és március között. Az üzemi eredmény az erőteljes költségcsökkentéseknek köszönhetően 131 milliárd von lett.

Az LG vezetősége elsősorban a cég két leányvállalatánál végrehajtott, összesen 56 milliárd von értékű beruházással magyarázza a veszteséget. A fejlesztésekkel az elektronikai részegységek gyártását akarják felfuttatni. A mobiltelefon-gyártást is magában foglaló mobilkommunikációs üzletág árbevétele több mint nyolc százalékkal csökkent, üzemi veszteség 101 milliárd von volt, ami jóval kisebb a 2010. negyedik negyedévinél. Ez utóbbi javulást a cégvezetés az okos telefonok piacán elért előretörésnek tudja be - összességében ötödével, 24,5 millió készülékre esett a telefonértékesítés október-decemberhez és tíz százalékkal 2010 január-márciusához képest.

Az LG, amely a Samsung után a világ második legnagyobb lapostévé-gyártója, 13 százalékkal, 6.8 millióra növelte LCD-televíziói értékesítését, ám főként a brutális árverseny miatt az ebből származó árbevétel 4,8 százalékkal, 5,3 ezer milliárd vonra csökkent. Jó jel viszont, hogy az ágazat 82 milliárd von üzemi nyereséget könyvelt el a negyedik negyedévi 65 milliárdos veszteség után.