Olcsóbb notebookokkal térhet vissza a Dell

Jól teljesített a cég az első negyedévben.
NAPI Online, 2008. május 30. péntek, 08:22
Fotó:

A fogyasztás és a vállalati eszközvásárlások visszaesése ellenére erős negyedévet produkált a Dell Inc., a világ második legnagyobb PC-gyártója, amit 5 százalékos részvényárfolyam-emelkedéssel honoráltak a befektetők a tőzsdezárás utáni kereskedésben. A nettó nyereség 784 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 756 millióról, az árbevétel pedig 9 százalékkal, 16,08 milliárd dollárra emelkedett.

A jó eredmény a brutális költségcsökkentéseknek köszönhető: a cég kirúgott 3700 embert három hónap alatt, miközben az elemzők csak 2200 ember elbocsátására számítottak. Igaz, így is maradt még körülbelül 80 ezer ember a vállalat alkalmazásában. Az értékesítés terén egyelőre nem sikerült előrelépni, sőt, a helyzet még nehezebbé vált, mivel az Apple termékei, főként notebookjai is egyre jobban fogynak, azaz még egy erős versenytárssal kell birkózni a piacon.

A Dell alapító-vezérigazgatója a gyorsjelentés megjelenése előtt adott interjújában közölte, hogy a cég nem nyit több Dell-üzletet, azaz nem veszi fel a versenyt ezen a téren az Apple-lal, hanem a nagy áruházláncokban való értékesítésre koncentrál. A vállalat tavaly veszítette el vezető helyét a PC-piacon, amikor a HP a Compaqtól örökölt erős notebooküzletágának köszönhetően leelőzte. Szakértők szerint ugyanakkor a Dellnek megvan az esélye arra, hogy visszavágjon, és olcsóbb termékeinek köszönhetően újra növelje piaci részesedését.

Kellemetlen hír a cég háza tájáról, hogy kedden a New York-i legfelsőbb bíróság elmarasztalta reklámjai miatt. A taláros testület szerint a Dell félrevezető információkat közölt, amikor kamatmentes hitelt ígért fogyasztóinak. A vállalat még nem döntötte el, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK