Olcsóbbá váltak a notebookok - szárnyal a Dell

Feltámadóban van az elmúlt bő egy évben komoly nehézségekkel küszködő Dell, a notebookok és asztali PC-k egyik legnagyobb szállítója.
NAPI Online, 2007. november 30. péntek, 09:15
Fotó:

A Dell Inc., a világ második legnagyobb komputergyártója 27 százalékkal, 766 millió dollárra növelte nettó nyereségét üzleti évének október végén záruló harmadik negyedében. Az árbevétel 9 százalékkal, 15,64 milliárd dollárra bővült. Több mint egy éve ez volt az első alkalom, amikor a cég vezetői egy negyedév végén pozitív hírekről adhattak számot: 2006 augusztusában belső vizsgálat indult a korábbi negyedéves eredményeket szépítő kreatív könyvelési esetek felderítésére - ez ügyben a tőkepiaci felügyelet is vizsgálódik -, majd óriási mennyiségű notebookot kellett visszahívnia a Dellnek, mert akkuik túlmelegedtek, végül tavaly ősszel a HP leelőzte a vállalatot a világ PC-gyártóinak rangsorában.

Az elmúlt negyedév jó eredményeit a notebookok iránti töretlenül erős kereslettel, a feltörekvő piacok - például Brazília - jó teljesítményével és bizonyos részegységek, elsősorban a memóriachipek olcsóbbá válásával magyarázza a cégvezetés. Az elmúlt három hónapban a Dell körülbelül 9,9 millió komputert szállított viszonteladóihoz, illetve vásárlóihoz, míg a HP 12,8 milliót - derül ki a Gartner Inc. piackutató adataiból. Piaci részesedése 14,4 százalék a tavaly ilyenkori 15,9 helyett, míg a HP 18,6-et birtokol.

HOZZÁSZÓLÁSOK