A Samsung Electronics Co. volt a világ legnagyobb okostelefon-gyártója az elmúlt negyedévben, maga mögé utasította az Apple Inc.-t, amely csak három hónapig ült a trónon, miután megelőzte a Nokia Oyj-t - állítja a brit Strategy Analytics elemző cég. A koreai vállalat 27,8 millió okos mobilt adott el július és szeptember között, míg amerikai versenytársa 17,1 milliót. Az előbbi 23,8, az utóbbi 14,6 százalékos piaci részesedésnek felel meg, a harmadik helyen álló Nokiának 14,4 százaléka van. Utóbbi tavaly még 32,7 százalékos részesedést birtokolt.

A világon összesen 44 százalékkal kelt el több okos telefon idén a harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban. Összesen 117 millió készüléket adtak el a gyártók - idézi az elemző cég adatait a Bloomberg. A Samsung jól tervezett hardvereinek és a mobiljain futó Android operációs rendszer népszerűségének köszönheti előretörését. A Google szoftvere a Samsung segítségével bizonyította, hogy a rá épülő szoftverek, szolgáltatások, azaz informatikai környezet versenyképes az Apple hasonló rendszerével.

Háború az év végén

Az Apple a hónap közepén dobta piacra iPhone4S készülékét, amelyből - nem függetlenül a cégalapító Steve Jobs halálától - az értékesítés első hétvégéjén négymillió darabot adtak el. A Samsung sem lazsál azonban a karácsonyi szezon előtt: az ünnepekre új telefonokkal jelentkezik. A Nokia a napokban mutatta be első olyan okos telefonjait, amelyek a Microsoft Windows szoftverére épülnek, és ezeket igyekezett úgy árazni, hogy alákínáljon velük versenytársainak.

A hagyományos telefonokból egyébként 390 milliót adtak el a cégek a harmadik negyedévben, ami 14 százalékkal több a tavaly július-szeptemberinél - állítja a Strategy Analytics. A Nokia újabb öt százalékpontot veszített piaci részesedéséből, s így 27,3 százaléka van. Ezen a részpiacon a Samsung a második 22,6 százalékkal, a koreai LG a harmadik és a kínai ZTE Corp. a negyedik. Utóbbi 4,7 százalékos piaci részesedést szerzett olcsó mobiljaival.