Az SAP nettó bevételi 3,7 százalékkal javultak az idei második negyedévben, amikor 423 millió eurós, azaz részvényenként 35 centes profitot ért el, szemben a tavalyi bázisidőszak részvényenkénti 34 centes eredményével. Az SAP eredménye várakozásokon felüli lett, a Dow Jones Newswire által összeállított elemzői konszenzus alapján a piac ugyanis 385 millió eurót várt.

A szoftvergyártó egyszeri tételek nélküli profitja viszont 4,3 százalékkal, részvényenként 41 centre csökkent, míg üzemi eredménye az előző év bázisidőszakában regisztrált 714 millió eurónak megfelelő lett az idén is.

A gyorsjelentéssel párhuzamosan publikált módosított éves előrejelzés szerint az SAP a korábban prognosztizált 24,5-25,5 százalékos üzemi profitmarzs helyett mostanra 25,5-27,5 százalékos marzzsal számol.

A társaság bevételei 9,9 százalékkal múlták alul az előző év azonos időszakában jelentettet, így 2,58 milliárd eurót tettek ki. A menedzsment szerint a visszaesés elsősorban a szoftver-értékesítés 40 százalékos visszaesésének köszönhető, amelyet csak részben tudott ellensúlyozni a szolgáltatási üzletágból származó bevétel.

A SAP működési költségei 15 százalékkal 1,93 milliárd euróra csökkentek az év második negyedévére, ezt elsősorban a nagyarányú leépítéseken keresztül érték el. A tömeges elbocsátások költségein is sikerült faragni, a korábban előrejelzett 200-300 millió eurós tétel végül "mindössze" 200 millióra rúgott.

A társaság részvényeinek jegyzése a frankfurti tőzsdén 2,6 százalékkal 31,93 euróra emelkedtek a második negyedéves eredmény közlését követően.

Az előző negyedéves gyorsjelentést itt olvashatja.