Olcsón megúszta a katasztrófa tettestársa

A Transocean, a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa egyik felelőse egymilliárd dollárt fizet a polgári keresetekben szereplő kártérítésekre és 400 milliót a büntetőügyekkel összefüggő bírságra.
Komócsin Sándor, 2013. január 7. hétfő, 06:04
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A BP-vel összehasonlítva viszonylag olcsón, 1,4 milliárd dolláros büntetéssel és kártérítéssel megúszta a felelősségre vonást a Transocean Ltd, a két és fél évvel ezelőtti mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa egyik okozója.

A cég volt a Deepwater Horizon olajfúró platform tulajdonosa, amelyen 2010 áprilisában 11 ember életét követelő robbanás történt, majd ezt követően 87 nap alatt 206 millió gallon olaj ömlött a tengerbe, súlyos környezeti károkat okozva.

A Transocean egymilliárd dollárt fizet a polgári keresetekben szereplő kártérítésekre és 400 milliót a büntetőügyekkel összefüggő bírságra.

A cég azért úszhatta meg ennyivel, mert a fő felelősség a platformot lízingelő és üzemeltető BP-t terheli.

Az olajmulti ugyan kezdettől fogva igyekezett partnerét okolni a történtekért, mondván: az elromlott olajkitörés-gátló szerkezet a platformhoz tartozott, így a létesítmény tulajdonosa felel a hibájáért, ám a bíróság szerint a Deepwater Horizon legénységét a BP alkalmazta és a platform üzemeltetéséért felelős vezetők nem fordítottak kellő figyelmet az olajfúró torony biztonsági hiányosságaira.

HOZZÁSZÓLÁSOK