Olivetti: csak a rend kedvéért

A Telecom Italia és főtulajdonosa az Olivetti szerdán bejelentette, hogy feloldandó a bonyolult tulajdonlási viszonyokat a két cég rövidesen egyesül. A befektetők részéről nem váltott ki hangos tetszésnyilvánítást az ötlet.
Kummer Krisztián, 2003. március 12. szerda, 14:49
Fotó:

Az Olivetti minden egyes Telecom Italia részvényért hét darab sajátrészvényt adna, amivel némileg 84 eurócentre értékelték a 86 centes árfolyamon forgó Olivetti-papírt; az összeolvadás után a társaság megtartaná a Telecom Italia nevet. Az Olivetti a Telecom Italia 55 százalékát birtokolja, mely egy hat cégből álló lánc legalján ül. A láncba olyan cégek tartoznak mint Európa harmadik legnagyobb gumigyártója, a Pirelli SpA.

Egyes elemzők szerint a lépés elkerülhetetlen volt, hisz az átláthatatlan tulajdonosi viszonyok miatt egyes amerikai alapok mereven elzárkóztak a hasonló cégeknél történő befektetésektől. A tervezett lépést azonban rögvest heves támadások érték a befektetési alapok részéről. Szerintük az összeolvadás tetszetősebbé tételéhez a társaságok piaci értékét eltorzították, az ügylet pedig egyedül Marco Tronchetti Proverának, a Telecom Italia elnökének és egy szűk tulajdonosi körnek kedvez.

Az újonnan létrejövő vállalat mintegy 40 milliárd eurós adósságállománnyal rendelkezik, szemben a Telecom Italia durváb 18 milliárdos adósságával. A vállalat tartozásait azonban már jövő év végére 34 milliárd euróra szeretnék csökkenteni, elsősorban a nem elsődleges tevékenységet végző üzletágat eladásával.

A fúziós találgatások miatt a Telecom Italia és az Olivetti, valamint a résztulajdonos Pirelli és Seat Pagine Gialle vállalatok részvényeivel hétfő óta nem kereskedtek.

A Telecom Italia előzőleg 322 millió euró nettó veszteséget jelentett a tavalyi évről, az egy évvel korábbi 2,07 milliárd euró nettó veszteség után. A társaság forgalma 1,4 százalékkal 30,4 milliárd euróra esett vissza, működési profitja ugyanakkor 10,6 százalékkal 7,38 millió euróra emelkedett 2002-ben.

HOZZÁSZÓLÁSOK