Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 60 milliárd dollárnyi befektetői tőke áramlott a fintech (pénzügyi technológia) szektorba globálisan 2018 első felében. Ez rekordnak számít. A KPMG Pulse of Fintech jelentése szerint a területbe 875 tranzakció keretében 57,9 milliárd dollár érkezett, ez több, mint tavaly egész évben. A félévet két óriás tranzakció húzta fel, az Ant Financial 14 milliárdos tőkeemelése, és a WorldPay 12,8 millárdos felvásárlása, de a tranzakciók száma is 5 százalékkal emelkedett.

Nemcsak a már érett cégekbe történő befektetések növekedtek, hanem az új kezdeményezések iránt is jelentősen nőtt az érdeklődés. Ráadásul a szektoron belül igen színes, hogy mi keltette fel a befektetői figyelmet: az adatelemzés, a mesterséges intelligencia és a szabályozói megfelelés támogatása egyaránt izgalmasnak bizonyul, vagyis a fintech iránti érdeklődés kiterjedt és minden átfogó - mondta Taksz Ildikó, a KPMG pénzügyi szolgáltatásokért felelős magyarországi partnere.

A trendet nem kizárólag az Egyesült Államok és Kína hajtja, a top100 tranzakciók listájára immár Brazil és Japán cégek is feliratkoztak és Európa sem marad le, igaz a számait továbbra is főleg az Egyesült Királyság húzza. Az Egyesült Államokban az első félévben 14,2 milliárd dollár befektetést vonzott a szektor, amiből 5,5 milliárdot kockázati tőke befektetők hajtottak végre 276 tranzakcióval. Európában 198 tranzakcióban 26 milliárd dollár értékű fintech befektetés történt. Itt a Worldpay-felvásárlás mellett három másik ügylet (Nets, iZettle és az IRIS software) játszott kiemelkedő szerepet, hiszen ezekbe együtt 22,4 milliárdot toltak a befektetők.

Az Egyesült Királyság masszívan őrzi vezető szerepét ezen a piacon, a brit cégek önmagukban több mint 16 milliárd dollár tőkét szereztek 2018 első felében. Ezzel párhuzamosan jönnek fel skandináv országok fintech cégei is, hiszen a top 10 európai tranzakció közül három is skandináv országban történt: a Nets dán alapítású, az iZettle és a Nordax Group pedig svéd. A tavalyi gyengének mondható 2 milliárd dolláros második félév után magára talált az Ázsia-Óceánia régió is, idén az első félévben 16,8 milliárdra ugrott fel a fintech befektetések összege. Ebben nemcsak az Ant Finance rekord összegű felvásárlása játszott közre, hanem az is, hogy Kínán túl is az egyes országokban így Indiában, Ausztráliában és Szingapúrban is évről-évre stabilan nő a sikeres fintech befektetések száma. Az egy tranzakcióra jutó tőke mértéke is itt emelkedett legjobban, 25 millió dollárról 37,7 millióra, így már Ázsia mondható a világ legdinamikusabb fintech piacának.

Az egyes technológiáknál és alágazatoknál a legtöbb és a legnagyobb befektetéseket továbbra is a pénzügyi műveletekkel foglalkozó pénzügyi startupok vonzzák, de közvetlenül utánuk igyekeznek a regtech cégek, azaz azok a vállalkozások, amelyek a pénzügyi intézményeknek segítenek abban, hogy digitális eszközök, robotizáció vagy mesterséges intelligencia bevetésével olcsóvá és hatékonnyá tegyék az újabb és újabb hatósági előírásoknak való megfelelést.