Önt is átverhették a népszerű mobilapplikációval

Nagyon sokan letöltötték a népszerű Prisma képszerkesztő álverzióit, amelyek különböző módon próbálták átverni a felhasználókat - írja a hvg.hu.
Napi.hu, 2016. augusztus 7. vasárnap, 10:17
Fotó: Napi.hu

A Prisma, amellyel különféle művészeti stílusok közül válogatva lehet a fotókat átalakítani először csak az iOS platformon jelent meg, az androidos verzióra (ami azóta már megjelent), azonban elég sokat kellett várni. Éppen ez volt a baj, ugyanis elkezdtek terjedni az átverős appok - írja a lap.

Az ESET kutatói figyeltek fel arra, hogy ál-Prismák jelentek meg a Google Playben, legalább öt ilyen appot találtak. Volt olyan közöttük, amelyik nem is kínált szerkesztési funkciókat, csak egy kérdőív kitöltetésével próbálta megszerezni a felhasználó adatait, más megpróbált fizetős SMS-szolgáltatásra előfizettetni. Olyan is volt, amelyikben ugyan voltak - gyenge - képszerkesztési funkciók, viszont jobbára pop-up hirdetéseket jelenített meg. Még ál-antivírus is volt, amelyik először megijesztette a felhasználót, hogy vírusos a telefonja, utána pedig amúgy nem is létező, mindenesetre fizetős antivírust ajánlott.

A programokat azóta eltávolították, de másfél millióan már letöltötték azokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK